marți, august 16, 2022
AcasăEditorialIndiferența politică duce la secetă - Cătălin MORARU, redactor șef

Indiferența politică duce la secetă – Cătălin MORARU, redactor șef

Pentru a înțelege de ce nu e apă în județ, e nevoie de o foarte succintă recapitulare. Regia de apă, subordonată CJ, e căpușată de ani de zile. Când ajunge în faliment, se închide tot, se face o regie noua. Nova Apaserv e a treia.

Regia face, cu ceva vreme în urmă, o stație de epurare. Stația cu probleme, dar se face recepția. Așa s-a nimerit. CJ nu plătește însă, pentru că nu era ok. Constructorul ajunge în instanță și câștigă, pe baza procesului verbal cu recepția, fix la alegerile locale. Cu penalități, ies șapte milioane lei. Noi. Rezultat, regia de apă rămâne fără nici un chior.

Noua președintă a CJ, și șefa PSD, Doina Federovici, dornică doar de succesuri și poze pe facebook, se prinde că e un cartof fierbinte și pasează atribuțiile cu apa unui vicepreședinte al CJ, membru ALDE.

Șeful ALDE Botoșani e Florin Țurcanu, fix fostul președinte al CJ, supranumit Împăratul. Care n-a apucat să își termine mandatul, a fost puțin arestat și trimis în judecată. Nu fiți necăjiți, a ajuns la 29 de amânări în proces, la a doua instanță (la prima a fost condamnat, mai are o condamnare, asta ar fi cu executare). Dacă mai amână o vreme, se prescrie prin grija CCR.

Împăratul e destul de prost să pună botul. Umple regia de membri ALDE, dă declarații și interviuri sforăitoare că rezolvă situația, găsește un director apolitic, culmea, chiar un specialist, dar îi pune în coastă un consilier al directorului (numit de angajați „directorul din umbră”), ca să nu cumva să facă ăla ceva bun. Și începe să caute furturi de apă, lumea fură, știe el. Na, experiența. Caută furturi vreun an, nu găsește nimic.

De fapt, conductele de transport sunt vechi de 50 de ani, pline de găuri, pierderile uriașe. Nu se face absolut nici o investiție în rețele de transport, în schimb, șefii CJ aprobă primarilor rețele de apă, pe care regia e obligată să le preia. Că așa se câștigă alegerile.

Conductele sparte sunt și subdimensionate (50 de ani, nu uitați), așa că un sfert de județ rămâne fără apă sau primește cu porția. Secetă, puțuri secate, proteste, deznădejde. Avarii extrem de frecvente, la câteva zile alte comune intră în rândul celor fără apă. Nu există nici un plan de dezvoltare normal, nimic, regia e îngropată în datorii, dă salarii și plătește curentul electric, atât.

Președinta CJ spune că oamenii irigă culturile, de aia. Majoritatea consumatorilor sunt apometrizați individual și nu au bani nici să treacă strada în fugă, nu să irige.

 

CJ a finanțat între timp tot felul de chestii prin județ, fără nici o prioritizare, dar au ieșit poze frumoase. De apă se ocupa ALDE, vezi bine. Și în proiecte europene și în Anghel Saligny sunt proiecte speciale pentru aducțiuni de apă. Degeaba.

Majoritatea angajaților regiei lucrează pe salariul minim, șefii au salarii mari. Se face reorganizare. Se scot din funcțiile de directori. Apar probleme, că sunt oamenii de la partid. Așa că sunt trecuți șefi de servicii, dar cu aceleași salarii. În urma reorganizării ies mai mulți salariați ca înainte.

Primarii sunt furioși, le sare lumea în cap. Și al doilea oraș al județului, Dorohoi, stă fără apă de vreo săptămână, vor primi apă, dar cu porția.

Doar că pentru situația dezastruoasă generală nu există nici o soluție tehnică cu termen de finalizare mai rapid de trei ani. Lipsa de investiții și viziune într-un domeniu extrem de important își arată rezultatele.

Împăratul Țurcanu de la ALDE începe să înțeleagă în ce s-a băgat și spune că el nu are nici o treabă cu regia de apă, abia știe unde e sediul, vicepreședintele lui de la CJ, la fel. Dar nu e prima dată când ALDE își consideră alegătorii cretini, nimic neobișnuit.

Președinta CJ, care arăta zilele trecute de parcă pisica îi era grav bolnavă, face apel la solidaritatea primarilor și face în ședință celebra declarație „să facem toate eforturile să nu mai vorbim de această problemă niciodată”. Când vorbește liber e mai sinceră, de obicei citește niște foi.

Previzibil, nimeni nu îi face scandal vicelui CJ de la ALDE sau lui Țurcanu, scuza că ei s-au ocupat și nu președinta Federovici e infantilă, ești președinte de consiliu județean pentru toate, nu doar la drumuri cu finanțare și festivaluri.

Trebuie spus și că nu e vreun deșert pe aici. Județul are cea mai mare suprafață de luciu de apă din țară după Tulcea.

Mai rămâne să vedem ce directori vor fi demiși de la apă și când. Că politicienii care n-au mișcat un deget ani de zile trebuie urgent să găsească un Moțoc. Pentru mulțimea furioasă și însetată. Asta va fi singura schimbare legată de regia de apă.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedentSâmbătă, 2 iulie
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
25 ° C
25.6 °
22.8 °
81 %
1.2kmh
99 %
mar
25 °
mie
26 °
joi
30 °
vin
32 °
sâm
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când plouă, marca de cauciucuri e mai puțin importantă.

EDITORIAL

Recunosc, la vot am pus ștampila pe actualul președinte. Asta pentru că cei de la PSD nu mi-au dat de ales și am socotit,...

EPIGRAMA ZILEI

Tânăr vreau mereu să fiu Să trăiesc așa cum știu, Să scot doar prostii pe gură Când văd câte-o vergetură! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...