vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialStrategici, ca de obicei - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Strategici, ca de obicei – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Oficial vorbind, România s-a lepădat de comunism și, prin urmare, ar cam trebui să se comporte ceva mai democrat. Și țara ca atare, dar mai ales cei care ne conduc cu înțelepciune întru propria parvenire politică. Din păcate, cei de la butoane încă mai trăiesc cu convingerea că poporul nu trebuie să știe decât ceea ce decid ei că trebuie să știe și că trăitorii de pe aceste meleaguri au datoria să-și urmeze liderii fără să șovăie. Pardon, să urmeze ce spun liderii, că pe nemernicii ăștia n-o să-i vedem în frunte decât atunci când e vorba de jecmăneală.

Poporul nu trebuie să știe decât ceea ce e bine pentru guvernanți; în rest n-are decât să trudească și să plătească impozite și taxe fără număr pentru un viitor luminos care a fost mutat undeva prin 2070. Și, având asemenea aspirații, tare le-ar mai conveni fățarnicilor de la butoane un context intern precum cel de pe vremea lui Ceaușescu. Se lucrează în direcția asta; președintele cel chivernisit s-a declarat foarte supărat că legile noii securități au apărut în presă. Cică era vorba de un draft, nu de ceva bătut în cuie. Draftul respectiv arată cum gândesc cei care ne conduc, cam unde vor să ne aducă, faptul că va fi eventual moderat devine irelevant; important e de la ce anume se pornește, deoarece draftul inițial al unei legi ne indică ce anume vor guvernanții.

Și au toate șansele să obțină, nu de alta, dar când ești cuminte primești recompense de la ăia cu adevărat mari. Zilele acestea s-au petrecut ceva evenimente care trebuie să ne dea de gândit. Toți foștii ambasadori ai SUA la București s-au deranjat să trimită o scrisoare deschisă românilor. O scrisoare pe gustul mioriticilor, scrisă în limbajul de lemn atât de drag nostalgicilor și în care suntem ridicați în slăvi așa cum ne place nouă. Suntem cel mai grozav partener al SUA din zonă, Parteneriatul Strategic cu România fiind „una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa”, iar „profunzimea parteneriatului” scoate în evidență compatibilitatea dintre „țările noastre”.

De unde și până unde așa o scrisoare? Oficial cică e cu ocazia împlinirii a 25 de ani de parteneriat. De ce n-am primit așa o misivă la aniversarea majoratului sau la cea de 20 de ani? Răspunsul e simplu: de ce să se fi obosit cineva să ne ridice în slăvi fără vreun interes?

Pe 5 iulie, Ministerul Apărării a publicat un proiect prin care, în caz de război, românii din străinătate au obligația să revină în țară în termen de 15 zile. Da, un alt draft. Ideea nu e nouă, dar revine din ce în ce mai insistent și asta ridică semne de întrebare. Până acum câteva săptămâni primeam asigurări că nu există riscul de a fi atacați de Rusia deoarece suntem sub umbrela NATO. Cu sau fără umbrelă, dacă suntem atacați va trebui să ne descurcăm singuri, cel puțin în prima fază, una care poate fi destul de lungă. Și, prin urmare, e nevoie de carne de tun, deoarece generali avem cât să dăm și la alții.

Și să nu ignorăm nici faptul că Parchetul Militar s-a autosesizat și vrea să ancheteze crimele de război din Ucraina. Da, acel Parchet Militar care n-a reușit să facă mare lucru în dosarele Revoluției și Mineriadelor. 10 august 2018, vreo condamnare, ceva? Și pămpălăii ăștia care nu au fost în stare să facă ceva pentru oamenii uciși de autoritățile din țara lor ne asigură că vor investiga ce se întâmplă peste hotare. E cam greu de crezut că acționează de capul lor. Interese există și noi, cu poziția noastră geostrategică cu tot, suntem prinși la mijloc și ai noștri conducători fac exact ce se așteaptă de la ei. Ce așteaptă alții, nu noi, cei care i-am votat. Ei primesc ceva, noi nu. Apropo, Iohannis, ăla care a readus PSD la guvernare, nu exclude posibilitatea de a ajunge șef la NATO. A terminat cu „România educată” și cea a „lucrului bine făcut”, e cazul să treacă la etapa următoare. Iar o asemenea cinste ne va costa pe toți și în contextul dat prețul e mai mare decât ne permitem să plătim.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...