sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăEditorialStrăinii care ruinează România - Cătălin MORARU, redactor șef

Străinii care ruinează România – Cătălin MORARU, redactor șef

Odată cu apropierea alegerilor, cel mai crezut și discutat narativ, conspiraționismul cu cel mai mare succes nu mai e legat de cipuri, pandemie, dârele avioanelor, ci e mitul străinului care ne distruge țara. Este absolut incredibil numărul oamenilor care sunt fani ai acestei teorii și o transmit mai departe ca niște idioți utili perfecți ce sunt.

E și o temă dragă românului, pentru că îl absolvă de vină. E mai relaxant să credem că străinii vin la noi, ne tratează ca pe sclavi, fură tot, stabilesc direcția în care merge țara și cine ne conduce. Noi, românii, nu avem nici o vină că stăm apatici pe canapea cu mâna întinsă după firmiturile care le scapă hoților, că nu avem ce face.

Vinovatul principal e Uniunea Europeană, normal. Iar manipularea vine de la răsărit, că rușii nu pot avea succes în România cu povești de genul Rusia e bună și frumoasă și au schimbat narativul spre cât de rea și nocivă e UE. Acum, de când cu războiul din Ucraina și NATO e exponentul diavolului, poveste cu care tot așa de mulți români sunt de acord, deși eram demult gubernie rusească dacă nu eram membri NATO.

Cum de rezistă istoria asta, în ciuda evidențelor? În primul rând, guvernanții au pierdut demult războiul informațional în România. În al doilea rând, politicienilor le folosește asta pentru a-și atrage electoratul extremist și a explica propria neputință în dezvoltarea țării în fața electoratului neinformat și credul.

Cel mai recent exemplu e cel al podului de la Brăila. Că, în sfârșit, după 33 de ani de la revoluție am reușit să facem un pod peste Dunăre. A fost dat în folosință cu un an jumătate întârziere și nu sunt drumuri bune până la și de la pod. Vor fi gata abia la iarnă, că așa e România, un uriaș banc cu Bulă.

Dar politicienii tot s-au dus acolo ciopor, să taie o bucățică de panglică. Nici unul, dar absolut nici unul, nu a pomenit de constructori și proiectanți – italieni și japonezi – și nici de finanțare. Au uitat să spună că podul e făcut cu bani de la UE, ca mai toate investițiile serioase din ultimii 20 de ani.

Asta e prima metodă, cea cu omisiunea. Mai este a doua, unde europenii sunt indicați vinovați. Ne obligă UE, suntem forțați de UE să mâncăm greieri, să vindem copiii, să nu ne încălzim cu lemne. În toate țările afectate de propaganda rusă, că nu suntem singurii, factorul decizional a ieșit cu declarații care să restabilească adevărul. La noi a fost invers, miniștri limitați gen Daea, plus mulți alții, au preluat mingea din mers și au folosit-o electoral.

Cel mai limpede exemplu e cel cu pensiile speciale, cu care jonglează ministrul botoșănean Budăi. De la anularea pensiilor în 30 de zile a lui Rareș Bogdan, s-a ajuns că se vor anula prin 2043.

Pensia normală a crescut de la începutul anului cu 3 lei, că se calculează după indicele de inflație de anul trecut (nerespectat nici acesta de Budăi). Pensia specială însă, a crescut cu 326 de lei pentru aceeași perioadă, deoarece se calculează în funcție de salariul mediu în plată. Crește salariul la bugetari, crește și pensia specială. Așa că pensia medie a ajuns la 2006 lei lunar, în timp ce pensia medie specială este 14.631 lei.

Și totuși, în ciuda acestor cifre îngrozitoare, în ciuda faptului că pierdem bani europeni dacă nu rezolvăm pensiile speciale, încă foarte mulți oameni, inclusiv pensionari, sunt convinși că nu avem voie să mărim pensiile din cauza străinilor cei răi.

De fapt, avem de-a face cu România specială. Românie din care nu fac parte doar pensionarii speciali, ci toată gașca de șmecheri care drenează resursele țării în buzunarele lor, printr-un mecanism de corupție generalizat, de unde ies incredibil de bogați. Că nu de străini e vorba, ci de români autohtoni, membri într-un partid politic la putere, care își aranjează ploile, asta e singura lor grijă.

Doar că cineva trebuie să fie vinovat pentru asta, așa că intră în scenă străinul hrăpăreț, care vrea să fure tot. Mai exact Uniunea Europeană. A, și USR, dar oricum ăștia nu-s partid, sunt o anexă a UE și vor răul României, au zis ieri asta și Pandele cu Firea, după ce i-au prins ziariștii cu rața în gură vizavi de căminele alea de bătrâni ținuți ca sclavii. Au declarat că de situația respectivă sunt vinovați cei de la USR, care au dat bani la ziariști. Asta spune multe despre lumea PSD, unde nimeni un face nimic dacă nu iese banul.

Cum spuneam, metoda asta cu străinul are succes pentru că elimină sentimentul de vină. Nu noi i-am votat pe Iohannis, Ciucă, Ciolacu et comp, străinii ni i-au băgat pe gât. Nu noi ne-am vândut pentru o slujbă la stat, o găleată, niște zahăr și ulei, noi nu am făcut așa ceva. Deci, nu e vina noastră, așa merge lumea. O explicație lejeră, care convine minților simple și netede.

Să vedem cum au tratat alții problema străinilor, chiar dacă acum toți au probleme mai mari sau mai mici cu propaganda rusă.

În noaptea dinainte de a semna tratatul de aderare la UE, polonezii i-au sunat pe reprezentanții europeni și le-au comunicat că nu semnează dacă nu renegociază un punct din tratat. Ăia erau stupefiați, totul era pregătit pentru ceremonie, nu se mai putea amâna. Așa că s-au dus în creierii nopții și au discutat cu polonezii, care au obținut ce doreau, iar a doua zi au semnat tratatul.  După care au ajuns și românii, au semnat ca primarul ce li s-a pus în față și gata, am intrat și noi în UE.

România a luat până acum peste 80 de miliarde de euro de la UE și a plătit 26. Iar banii ăștia sunt mărunțiș față de ce am fi putut lua. Polonezii au grad de absorbție la fonduri europene de peste 90%, iar la eficiența cheltuirii banului ne bat la fund cumplit. Și-au schimbat efectiv țara cu acei bani. Nu doar ei, și cehii, slovacii, chiar și ungurii. Cine a fost prin țările respective știe despre ce vorbesc.

Culmea, la ei nu s-au băgat străinii, numai la români au venit, că românii sunt destoinici, muncitori, onești și patrioți, de aia, probabil.

Iar în timp ce noi am înghițit bâlbe politicianiste, vecinii din fostul lagăr socialist au devenit competitivi, că au ales conducători care și-au iubit un pic mai mult țara decât ai noștri pupători de moaște, drapele și icoane.

Trebuie să apelăm la cifre, pentru a înțelege. Până acum câțiva ani (și nu văd să se fi schimbat statisticile) 70% din produsele alimentare importate în România veneau din patru țări: Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria. Nu nemții, francezii sau austriecii ne-au transformat în sclavii Europei și în piață de desfacere, cum tot bat câmpii alde George Simion. Mâncăm mere poloneze, biscuiți făcuți în Cehia, nu la Paris, laptele din inima Ardealului vine din Ungaria, exportăm grâu și importăm făină și așa mai departe.

Cât despre Uniunea Europeană, vorbim de o structură rigidă, birocratică, foarte departe de a fi perfectă. Comunică piramidal, adică prost sau deloc, și reacționează foarte greu. Dar faptul că suntem membri UE ne-a ținut, cumva miraculos, departe de lumea a treia. Spre furia unui lung șir de politicieni gen Liviu Dragnea, Simion et comp, nervoși că nu pot face ce vor, fără să dea la nimeni socoteală.

Studiul meu de caz preferat e Venezuela. Țara respectivă are cele mai mari rezerve de petrol de pe planetă. Are și cele mai mari zăcăminte de aur, plus niște materiale rare  folosite la cipuri, microprocesoare, telefoane mobile etc.

Și totuși, de ani de zile, țara are hiperinflație, banii nu au, practic, valoare, e foamete, corupție la un nivel incredibil, politicieni care se îmbogățesc enorm în timp ce vorbesc de salvarea patriei. Cum e posibil? Că și guvernanții de acolo dau vina ba pe ruși, ba pe chinezi, ba pe americani, că vor să le fure bogățiile.

La întrebarea a cui este vina, răspunsul e banal, a guvernului și cetățenilor din Venezuela, foarte simplu. Străinii, de cei rău intenționați vorbesc, pentru a intra într-o țară, trebuie să găsească o poartă deschisă, un stat slab, un guvern corupt și o populație apatică ce nu-și apără sistemul democratic.

Cam asta e situația și în România. Numai că, spre deosebire de Venezuela, noi nu avem respectivele resurse naturale. Prin urmare, dacă nu am fi intrat în UE, nu am fi devenit nici măcar Venezuela. Am fi ajuns un fel de Columbie balcanică și atât.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15.8 ° C
18.8 °
15.5 °
65 %
6.3kmh
100 %
sâm
17 °
Dum
23 °
lun
24 °
mar
18 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...