duminică, mai 12, 2024
AcasăEditorialVin vremuri grele, că uite cum se măresc pensiile - Cătălin MORARU,...

Vin vremuri grele, că uite cum se măresc pensiile – Cătălin MORARU, redactor șef

Liberalii au descoperit că mai sunt niște români care i-ar vota dacă ar rupe alianța cu PSD. Așa că au început să cârâie la diverse măsuri guvernamentale, cum e aia cu cash-ul. Problema e la mărirea pensiilor, că nu prea poți să te opui măririi pensiilor în România și după aia să speri la voturi. De aici și atitudinea lui Ciolacu, care i-a zis ministrului liberal de finanțe Boloș „semnezi sau nu, eu oricum măresc pensiile”.

Dar liberalii au dreptate de data asta. Și nu numai ei, toți cei care anunță un an 2024 groaznic în urma heirupismelor pesediste scoase pe piață de Ciolacu între două runde de cumpărături de o sută de lei.

Bani nu sunt, nici pentru pensii, nici pentru altceva. Este primul an din istoria postdecembristă când nu va exista o rectificare bugetară. Pentru că nu este ce rectifica. Guvernul deja se împrumută sute de milioane euro, spre un miliard, de la BEI, pentru cofinanțarea autostrăzilor A7 și A8, în plus față de împrumuturile uriașe care țin în viață un stat gras și ineficient.

Despre hibele din legea pensiilor am mai scris. Pensiile speciale nu se desființează, dimpotrivă, vor crește mult mai mult ca cele pe bază de contributivitate. Legea, în forma ei actuală, va fi probabil respinsă de Comisia Europeană, iar banii din PNRR nu vor mai veni, așa cum vedem deja. Chiar în PNRR e menționat, de altfel, crearea unui mecanism echitabil de creștere a pensiilor, tocmai pentru a dispărea posibilitatea de a mări pensiile din pix, înainte de alegeri. Tot prin PNRR, România s-a angajat să creeze un sistem sustenabil de pensii, obiectiv imposibil de atins cu politicile actuale. Așa că cei care mai sunt în câmpul muncii ar trebui să își facă urgent pensii private, dacă vor să aibă un ban la bătrânețe, pentru că sistemul actual de pensii va crăpa.

Cum de o lege așa de proastă și contra intereselor tuturor trece de parlament și e promulgată de Iohannis? Pentru că reacția populației, a societății civile, nu există, aproape. Acum râd, nu mă mai enervez când văd câte o postare a vreunui român verde pe Facebook cu un panou pe care scrie colorat „Nu pensiilor speciale!” și îndeamnă pe toată lumea să o distribuie, să se adune un milion sau chiar două.

Legea pensiilor a fost în dezbatere publică. Instrumentul acesta democratic de aceea a fost introdus (obligați de UE fiind, normal). Pentru a ne putea spune părerea. Proiectul este public, pe site-ul ministerului, oricine poate citi și apoi scrie un email la adresa indicată. După încheierea consultării publice, ministerul respectiv face un raport către legislativ, în care indică ce și cum a fost semnalat de public.

Evident, guvernele românești fac tot posibilul să pună piedici. Legea e ascunsă pe undeva prin site-uri (dar se poate găsi la căutare) perioada de consultare publică a fost redusă la zece zile, în cazul legii pensiilor, deși ar fi trebuit cel puțin o lună. Dar tot îmi imaginez, oare cum ar fi, ca în loc să scrie tembelisme pe rețele sociale, oamenii să intre acolo și să trimită un email la minister. Apoi să vină comisia cu raportul și să zică: „legea e bună, am primit doar două milioane de emailuri contra pensiilor speciale, atât.”

Normal că nu se întâmplă asta în cazul unei populații inerte, care crede că democrația e un dat, deși, de fapt, poate dispărea într-o clipită. Din păcate, clasa politică a convins românii că poate face ce vrea, că politicienii nu pot fi opriți. Ori nu e nimic mai fals. Dacă le e frică de ceva, de asta le e frică, de faptul că nu vor mai fi votați. Așa că se încuie în birouri, se ascund, dau înapoi imediat, modifică legi la o zi după ce au apărut, absolut orice.

Există, e drept, cazuri în care nu se întâmplă nimic, ani la rând. Dar când se întâmplă, e cutremur. După azilele groazei, explozia de la Crevedia, chiar tragedia de la Maternitatea Botoșani, șpaga de portbagaj a lui Buzatu, scorul electoral al PSD scade continuu. S-a lăsat cu demiteri, arestări, oameni politici gen Budăi, Firea și alții aruncați peste bord fără nici un regret. La PNL s-a întâmplat la fel la ultimele alegeri, au fost depășiți electoral de PSD în urma scandalurilor de corupție și șpagă, gen cel de la Apele Române.

Din păcate românii continuă să fie convinși că sunt doar spectatori și că toți politicienii sunt la fel, un alt fals care duce la apatia asta. Nu sunt toți la fel, chiar în cadrul aceluiași partid există diferențe foarte mari. Comparați-o pe Doina Federovici, de la PSD, cu predecesorul ei, Costică Macaleți, tot pesedist. Cu toate lipsurile ei și atracția spre poze cu propria persoană, Federovici îl bate de la foarte mare distanță, vasta majoritate a județului ar vota – dintre cei doi – cu Federovici, fără să clipească. Și pe bună dreptate.

Dar cum e puțin probabil să asistăm la o trezire civică bruscă, trebuie să lucrăm cu ce avem. Așa că legea pensiilor este deja aprobată, acum se aprobă și mărirea pensiilor, că vin alegeri. Cum economic nu are cum să iasă bine, guvernul va da vina pe Bruxelles, pe PNRR, pe străinii care ne sug sângele de român, pe orice și oricine.

Cum spuneam la început, liberalii s-au bucurat inițial că acum îi pot critica ei pe pesediști, însă se pomenesc că merg pe sârmă, pesediștii, în fond, pot face oricând o alianță cu AUR fără prea mari mustrări de conștiință.

Dar asta e doar o fotografie de moment, că vin alegerile europarlamentare și 2024 va fi un an foarte greu, economic vorbind. Banii din PNRR nu vin, o mulțime de investiții opresc, primarii sunt deja furioși că nu primesc finanțările promise și nu au ce livra înainte de alegeri. Așa că, după extraordinara guvernare Ciolacu, AUR s-ar putea să îi bată la primul tur de alegeri și pe pesediștii roșii și pe pesediștii galbeni de la PNL.

Și abia atunci începe problema pentru ei, politic vorbind. Că legat de măsurile economice, se bazează pe memoria scurtă a românului. Că puțini vor face legătura, în perioada Crăciunului,  între creșterea fiscalității sau mărirea electorală a pensiilor și prețurile mari de pe rafturile magazinelor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
8 ° C
11.6 °
7.2 °
65 %
1.8kmh
100 %
Dum
15 °
lun
14 °
mar
15 °
mie
16 °
joi
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Nu am idee dacă și câți dintre dumneavoastră ați sesizat începutul schimbării de paradigmă din politica românească. Pentru că cel puțin aici la noi...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...