joi, februarie 22, 2024
AcasăEditorialDă-le naibii de teste! - Virgil COSMA, jurnalist

Dă-le naibii de teste! – Virgil COSMA, jurnalist

De când s-au introdus testele PISA pentru elevii români, în anul 2000, ieșim mereu ultimii sau cam pe acolo în Uniunea Europeană. Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor (PISA este abrevierea în engleză, n.a.) este un studiu internaţional, iniţiat de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), cu scopul de a măsura competenţele elevilor de 15 ani, la finalul învăţământului obligatoriu. Testele se desfășoară în trei domenii: lectură, matematică şi ştiinţe și vizează abilitatea elevilor de a rezolva probleme, de a gândi critic şi de a comunica eficient. Totodată, determină capacitatea unui sistem de învăţământ de a pregăti elevii să aplice în viaţă ceea ce învaţă în şcoli.

La ultima testare, în 2022, am ieșit penultimii în UE și pe locul 45 din 81 de țări participante din întreaga lume. Ce facem noi în fața rezultatelor atât de slabe? Contestăm testele. Directori de școli spun că învățământul românesc nu este organizat pentru astfel de evaluări, că noi aplicăm alte criterii de notare, că noi predăm copiilor alt gen de cunoștințe și organizate în alt fel decât în țările celor care concep aceste teste. Vinovați sunt ei, adică tot restul lumii, nu noi, care suntem și deștepți și bine pregătiți și nici n-ar trebui să participăm la așa ceva. Sau încercăm să ascundem adevărul, cum a făcut ministrul învățământului, Ligia Deca.

Documentul tradus în limba română și publicat de minister conține doar 90% din raportul emis recent în limba engleză de către OECD. Lipsesc mai multe pasaje și grafice, în special cele care pun România într-o lumină defavorabilă. A fost șters tocmai graficul care ilustrează procentele alarmante de analfabetism funcțional: 49% la matematică, 42% la citire și 44% la științe. Ceea ce înseamnă că aproape jumătate dintre elevi merg la școală, câți mai merg, din cu totul alte motive decât pentru a învăța carte. Și mai înseamnă și că acest Guvern își minte intenționat cetățenii, prin omisiune.

Ne-am obișnuit să înjurăm politicienii – parlamentari și administrație – că nu sunt în stare să aloce învățământului nici jumătate din sumele prevăzute în actele normative ale țării, iar acum, iată, că mai și mint. Ne-am obișnuit să-i înjurăm și pe profesori, că mulți ar fi depășiți, lipsiți de vocație, de pasiune, dezinteresați, neadaptați principiilor pedagogiei moderne și că ar avea capacități profesionale reduse. În parte este adevărat în privința ambelor categorii, însă ignorăm că răul începe de cele mai multe ori chiar din familie, odată cu iresponsabilitatea și comoditatea părinților, pentru care educația se rezumă la a pune copilului în brațe un telefon sau o tabletă, un joc video sau o haină „de firmă”.

Ce mai arată raportul OECD în paragrafele ascunse de guvern? Că majoritatea copiilor din prima cincime socială precum și majoritatea din ultima cincime socială, respectiv cei mai avantajați și cei mai dezavantajați economic și social, învață mai prost decât omologii lor din țări cu un venit brut pe cap de locuitor mai mic decât al nostru. Adică sclifosiții noștri nu dau doi bani pe școală, fiindcă le cumpără părinții diplomele și slujbele, iar săracii noștri nu dau doi bani pe școală fiindcă ei văd că meritul științific nu mai asigură ascensiunea socială și nici ieșirea din sărăcie. Bine, știam toate astea, dar intuitiv. Acum le avem demonstrate instituțional.

În ultimii 20 ani, de câte ori s-a format un curent de opinie puternic și larg răspândit, partidele și guvernele lor s-au pliat, fie și parțial, pe doleanțele populare, de teamă să nu fie măturate de pe scena publică. Acum, deși este o catastrofă pentru țară, nu am sesizat vreun seism social. Pare că prea puțini înțeleg gravitatea situației. Subiectul nu stârnește dezbateri și nici îngrijorări. Ceea ce înseamnă că și puterea politico-administrativă va reacționa la fel: „dă-le naibii de teste și de concluzii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
79 %
1.6kmh
22 %
joi
11 °
vin
13 °
sâm
15 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe Bulevard pare că se pregăteşte ceva pentru botoşăneni.

EDITORIAL

De fiecare dată când un politruc ales sau numit într-o funcție publică o dă prin bălării, vine în fața noastră cu un text de-a...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...