spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTRujeola ajunge şi la Botoşani

Rujeola ajunge şi la Botoşani

Judeţul Botoşani a intrat pe lista celor cu îmbolnăviri provocate de rujeolă, după ce medicii infecţionişti au raportat primul caz de acest fel. Acesta a fost semnalat la o femeie în vârstă de 29 de ani, care locuieşte în mediul rural şi care a luat boala de la nepoţii ei veniţi din Arad. Tânăra a fost internată la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, iar, potrivit medicilor, evoluţia stării de sănătate este una favorabilă.

În primele opt luni ale acestui an, în România s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe şi două decese. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar se aşteaptă confirmarea finală.

Comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat 7 cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces. „Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta de un an”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

 

Reprezentanţii DSP spun că sunt vaccinuri

 

În judeţul Botoşani, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că există pe stoc 7.000 de doze de vaccin ROR, suficiente pentru toţi copiii cu vârsta între şapte luni şi un an. Medicii de familie pot ridica vaccinurile de la Sanepid.

Anual, însă, sute de copii rămân nevaccinaţi. Astfel datele oficiale arată că dintre cei 3.000 de copii care se nasc într-un an, în jur de 10%, adică aproximativ 300, nu sunt imunizaţi. Dacă în unele cazuri vaccinarea este refuzată de părinţi, în altele aceasta este contraindicată, copiii suferind de alergie severă la albuşul de ou, una dintre componentele vaccinului, având imunitatea foarte scăzută sau o serie de alte afecţiuni incompatibile cu vaccinarea.

 

Ce este rujeola şi cum poate fi prevenită

 

Rujeola este o boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus care trăieşte exclusiv în organismul omului şi se transmite prin intermediul tusei sau strănutului. Boala este contagioasă în timpul perioadei de incubaţie (aproximativ 10 zile) cât şi în timpul perioadei de manifestare (durată de patru zile).

Rujeola se declanşează brusc prin febră ridicată, inflamaţie a mucoasei foselor nazale (rinită), a conjunctivei şi tuse. Faţa este buhăită, iar pe faţa internă a obrajilor apar puncte albicioase (semnul Koplik). Acestor semne le urmează o erupţie cutanată, care debutează pe faţă şi se întinde rapid. Febra şi erupţia regresează în mai puţin de o săptămână, dar tusea poate persista până la două săptămâni.

La bolnavii cu sistem imunitar slăbit, aceasta poate provoca o serie de complicaţii, cum ar fi pneumonia interstiţială – ori bronşită capilară – cu prognostic foarte sever. Mai sunt posibile şi complicaţii neurologice (encefalită), dar sunt rare. În cazul femeilor gravide, rujeola poate provoca avort în primul trimestru de sarcină, o naştere prematură în trimestru al doilea şi al treilea de sarcină şi constituie risc de malformaţii pentru făt.

Prevenirea rujeolei se face prin vaccinare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...