spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomicAccizele scumpesc din nou benzina

Accizele scumpesc din nou benzina

Preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95, din prima zi a anului, a revenit în jurul preţului de cinci lei, asta după ce în ultimele două săptămâni ale anului trecut coborâse până la nivelul de 4,82 lei în Botoşani.

În ajunului anului nou, la staţiile din Botoşani preţului litrului de benzină de 95 varia între 4,82 lei (Petrom pe Şoseaua Iaşiului) şi 4,97 lei (Mol şi OMV).

În prima zi a anului, preţului litrului de benzină de 95 a trecut de cinci lei şi asta ca urmare a intrării în vigoare a două acte normative prin care, pe de o parte, sunt indexate accizele cu rata inflaţiei, iar, pe de alta, este majorat conţinutul obligatoriu de biocarburanţi în litrul de benzină, respectiv motorină.

De la 1 ianuarie 2019, acciza la benzină a crescut de la 1.976 lei/1.000 de litri la 2.038/1.000 de litri, adică se va majora cu 3,15%. De asemenea, acciza la motorină va creşte de la 1.838 lei/1.000 de litri la 1.896 lei/1.000 de litri. De asemenea, conţinutul minim de biocarburanţi în benzină, a cresut de la 4,5% la 8%, şi de la 5% la 6,5% în cazul motorinei, ceea ce însemnă o nouă creştere a preţului carburanţilor de zece bani pe litrul de benzină, respectiv şapte bani pentru un litru de motorină. Această măsură din urmă i-ar putea afecta pe şoferii care conduc maşini mai vechi, întrucât ea va fi introdusă într-o lună de iarnă, când motoarele oricum pornesc mai greu din cauza temperaturilor scăzute.

Măsura de majorare a conţinutului de biocombustibili ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, motiv pentru care Comisia Europeană a deschis pe 23 noiembrie 2017, o procedură de infringement pe tema calităţii carburanţilor comercializaţi.
În prima zi a anului 2019, preţul benzinei cu cifra octanică 95 varia, la Botoşani, între 4,90 şi 5,05 lei/litru, ]n funcţie de sortiment, ambele preţuri înregistrându-se la staţia Lukoil de pe Calea Naţională, la ieşirea spre Iaşi.

Scumpiri similare s-au consemnat şi la motorină.

 

Cresc accizele şi la electricitate

 

Accizele la produsele energetice cresc şi ele. Acciza la electricitatea utilizată în scop comercial urcă de la 2,37 lei la 2,44 lei/MWh, iar cea utilizată în scop necomercial – de la 4,74 lei la 4,89 lei/MWh.

Şi gazul petrol lichefiat utilizat pentru încălzire va trebui accizat mai mult de la 1 ianuarie, de la 537 lei/tonă la 555 lei/tonă.

Creşterea preţurilor la combustibili şi a accizelor la produsele energetice vor atrage în cascadă şi creşteri de preţuri şi la produsele de bază, ceea ce se va reflecta în rata inflaţiei.

 

Accizele reprezintă mai bine de jumătate de preţ

 

Valoarea accizelor din România este de 57% la benzină, unul dintre cele mai ridicate la nivel european.

Putem să discutăm, după cum am spus în toamnă (n.r. – toamna anului 2018), de o reducere a acestei accize. Dar cum facem să ne asigurăm că aceasta reducere se va regăsi la pompă, pentru că noi, fiind captivi la pompă, cu siguranţă companiile, cum a fost şi în cazul reducerii TVA la 9%, în 2015, nu transferă către pompă acea reducere”, se întreba, la sfârşitul anului trecut, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a anunţat în ultimele zile ale anului trecut că au început discuţiile pentru plafonarea preţului la carburanţi pentru şase luni, fără a da însă alte detalii.

În ultimele săptămâni ale anului trecut, preţul barilului de petrol a ajuns la minimum ultimelor 18 luni, coborând sub 50 de dolari. Acesta a fost şi motivul pentru care s-au ieftinit combustibilii la pompă.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...