În zilele de 2 și 3 aprilie, la Liceul Tehnologic ”Alexandru Vlahuță” Șendriceni a avut loc un training organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) – reprezentată de cunoscutul chef bucătar Radu Zărnescu.
În prima zi a evenimentului „Culinariada”, participanților li s-au adus la cunoștință noțiuni de bucătărie europeană nutritivă și sănătoasă aplicată, vizând pregătirea unui bufet suedez. În cea de-a doua zi, elevi de la liceele ”Petru Mușat” Suceava și ”Alexandru Vlahuță” Șendriceni s-au întrecut în elaborarea unor preparate reci și calde.
Elevii participanţi i-au urmărit cu atenţie pe Radu Zărnescu și pe cei trei bucătari din echipa sa şi au aflat noțiuni de bază din arta culinară așa cum este practicată la nivel internațional, au învățat cum se pregătesc salatele, sosurile, garniturile, cum se face tranșarea, felierea, asezonarea produselor. La acestea s-au adăugat noțiuni de organizare a bucătăriei, curățenie, protecția muncii și prevenire a toxiinfecțiilor. S-au mai adăugat elemente de noutate deosebită: cum alegem trufele (ciuperci foarte scumpe), noțiuni practice de bucătărie moleculară, folosirea farfuriilor comestibile.
Activitatea a culminat cu amenajarea, de către fiecare concurent a unui platou care a intrat în concurs. Expoziția a fost vizionată peste 100 de participanți, elevi ai școlii și numeroși oaspeți.
Centrul Europe Direct Botoșani, partener al evenimentului, a achiziționat o parte din produsele alimentare necesare preparării felurilor de mâncare pregătite, a oferit diplome și premii constând în publicații de la Comisia Europeană.
„Evenimentul are un rol important în dezvoltarea abilităților practice ale elevilor din domeniul gastronomic, stimulând interesul pentru o hrană sănătoasă și un stil de viață sănătos. Scopul este de a îmbunătăți competențele specifice domeniului gastronomic prin încurajarea activităților extracurriculare, organizarea de cursuri culinare, ateliere de gătit, demonstrații în vederea educării tinerilor în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Promovăm consumul responsabil de alimente, un stil de viață sănătos și conștientizarea elevilor privind risipa alimentelor”, a declarat profesor Alina Alupoaei.