spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTProbleme grave reclamate la medicamente folosite pentru copii

Probleme grave reclamate la medicamente folosite pentru copii

După ce studii recente au avertizat de faptul că mai multe tratamente contra tusei pot provoca afecţiuni cardiace, părinţii din mai multe ţări au cerut şi ca un medicament împotriva astmului să fie reevaluat.

Astfel, siropurile şi comprimatele pe bază de clorhidrat de fensipidiră, folosite în tratamentul tuselor lejere, ar putea deveni istorie, după ce ani a rând au fost recomandate pe scară largă.

Recent, o comisie a Agenţiei Europene a Medicamentului aconfirmat faptul că acestea pot provoca aritmii grave şi că riscul utilizării acestora este mult mai mare în comparaţie cu efectule xpectorant. Drept urmare specialiştii au recomandat, nici mai mult nici mai puțind decât anularea autorizaţiei de punere pe piaţă a acestora, suspendată în februarie, atunci când siropurile şi comprimatele Eurespal şi Euristat au fost scoase din farmacii.

Decizia de atunci a venit chiar la solicitarea producătorului francez Servier, care a informat autorităţile şi consumatorii că medicamentele contra tusei, comercializate sub denumirea de Pneumonel în Franţa şi Portugalia, respectiv Eurespal în România, Bulgaria şi Polonia, pot provoca tulburări de ritm cardiac.

Acum un alt medicament este considerat a fi periculos pentru utilizatori. Publicația The Mail on Sunday a dezvăluit, săptămâna trecută, că unul din opt copii care are prescris medicamentul Montelukast sfârșește prin a fi trecut pe alte terapii după ce suferă de probleme de sănătate mintală. Asta deși în prospectele medicamentelor cu această substanță activă, efectele psihiatrice sunt oficial descrise ca fiind „rare”, sau chiar „foarte rare”.

Montelukast, cunoscut și sub numele de Singulair, este utilizat în mod obișnuit de către astmatici ca alternativă la steroizii administrați printr-un inhalator, fiind prescris de milioane de oripentu a limita atacurile grave de astm. Pacienţii din mai multe ţări au reclamat că, în urma utilizării medicamentului, au avut halucinaţii şi tendinţe suicidare şi au convins puternica Administrație americană a Alimentelor și Medicamente (FDA) să ia în considerare obligarea producătorilor de a include avertismente cu privire la potentialele pericole în prospectele care vin în pachet cu tabletele. În cazul în care FDA este de acord, autoritățile de reglementare din Europa și Marea Britanie probabil că o vor urma, notează jurnaliștii de la DailyMail Online.

Recent, mai multe familii au acceptat să descrie calvarul lor pentru ziarişti. Spre exemplu, Laura Marotta, din New York, a relatat că fiul ei Nicholas, în vârstă de 12 ani, a dezvoltat anxietate extremă și paranoia, după ce a luat Montelukast.„Cerem o avertizare neagră (triunghiul negru, n.r.) pe cutie, cea mai mare pe care FDA o va emite vreodată”, a spus femeia pentru DailyMail Online.

O altă femeie, Joanna Benz, din Hampshire – Marea Britanie, le-a povestit junaliştilor că a luat Montelukast timp de doar două săptămâni, dar continuă să sufere coșmaruri violente, halucinații și accese suicidare „inexplicabile”. „Coșmarurile – și asta este frumos spus – au început în a doua zi”, a spus ea. „Durau extrem de mult și mă chinuiam să mă trezesc”. „În unele, eram ucisă sau violată, sau cei dragi erau uciși în fața mea. Erau foarte detaliate, oribile”, povestește femeia.

Uneori, ea se trezea și halucina imediat, lăsând-o în imposibilitatea de a distinge între realitate și realitate. În plus, suferea dureri îngrozitoare. Benz spune că părinții pot ignora ușor ce le povestesc copiii care au astfel de experiențe. „Oamenii ignoră adesea ceea ce spun copiii, deoarece ei pot exagera sau inventa povești. Dar eu sunt o femeie de 35 de ani, fără tendințe de a exagera, iar pentru mine acest medicament este îngrozitor”, a mai relatat Benz.

Dr. Andy Whittamore, de la organizația de caritate Asthma UK, a declarat, pentru sursa citată, că „pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru copii, montelukastul este un tratament sigur și eficient” și că părinții trebuie să „vorbească cu medicul sau asistenta care îi tratează de astm dacă bănuiesc că odrasla lor prezintă comportamente neobișnuite” și că pot cere o revizuire a medicamentelor.

La acea dată, producătorul Singulair, MSD, a declarat că medicamentul a fost „o opțiune de tratament importantă” timp de 20 de ani. A adăugat că siguranța pacienților a fost primordială și că efectele secundare au fost evidențiate în prospectul informativ, mai arată DailyMail Online.

Agenția britanică pentru Medicamente și Produse de Îngrijire a Sănătății a spus că adăugarea unui avertisment cu privire la posibile efecte secundare psihiatrice la informațiile despre produsul Montelukast este în curs de realizare.

FDA a confirmat că Montelukast este în curs de revizuire, declarând că poate lua „măsuri de reglementare, cum ar fi actualizarea etichetării, limitarea utilizării medicamentului sau comunicarea de noi informații privind siguranța publicului”, notează publicația britanică.

Reacții adverse au fost raportate atât în sistemul american (la departamentul de farmacovigilență al FDA), cât și în cel european (al Agenției Europene a Medicamentului, EMA).

În România, astfel de reacții adverse pot fi raportate, atât de pacienți cât și de personalul medical, pe pagina de web special creată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, https://adr.anm.ro/.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...