one + 11 =

A password will be e-mailed to you.

Cu o zi înainte de Ziua Educaţiei, municipalitatea botoşăneană i-a onorat pe doi reprezentanţi ai sistemului de învăţământ botoşănean, care au dus faima judeţului şi a ţării la nivel internaţional. În cadrul şedinţei de astăzi a Consiliului Municipal, a avut loc şi festivitatea de decernarea a titlului de Cetăţean de Onoare elevului olimpic Tudor Darius Cardaş şi profesorului şlefuitor de genii Adrian Panaete. Şi cum ambii îşi desfăşoară activitatea la Colegiul Naţional „AT Laurian”, la festivitate au participat multe cadre didactice, dar şi rudele sărbătoriţilor.

Cum primarul Cătălin Flutur nu a participat la şedinţa de Consiliu Municipal, rolul de a modera festivitatea i-a revenit consilierului Marius Oroşanu. Cei care au propus acordarea acestor distincţii au fost consilierii profesorii Daniela Trişcă Vicol şi Daniel Botezatu.

Daniela Trişcă Vicol a citit laudatio pentru cei doi Cetăţeni de Onoare, care au un palmares impresionant.

„Prin acest copil, Botoșaniul a contribuit la un dublu record pentru România, alături de partenerii săi de echipă din Lugoj, Constanța și București: a făcut ca țara noastră să urce pe locul 17 în lume – față de locul 33 cât ocupa până nu de mult – și a format cea mai <tânără> echipă din istoria participărilor noastre la cea mai prestigioasă competiție mondială specialiștilor în matematică, patru dintre elevi fiind la prima lor participare la un concurs internațional de seniori (conform declarațiilor MEN după revenirea în țară a celor 6 elevi premiați la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată la Bath în Marea Britanie, 2019)”, a spus Daniela Trişcă Vicol. Tudor Darius Cardaş are în palmaresul impresionat o medalie de aur la Junior Balkan Mathematical Olimpiad (Varna, 2017), o medalie de argint Tuymaada International Olimpiad (Federaţia Rusă, 2018), respectiv Medalie de bronz la International Mathematical Olimpiad (Marea Britanie, 2019), dar şi o medalie de onoare la Romanian Master of Mathematic.

Potrivit acesteia, Tudor Darius Cardaş este un tânăr în viața căruia pasiunea pentru matematici s-a întâlnit fericit cu aceea pentru teatru sau pentru activitatea sportivă, obținând realizări și performanțe notabile în tot ce a încercat. „La acest moment de bilanț școlar incomplet, pentru că avem certitudinea că în anii de liceu ce-i mai are în față Tudor va persevera și va înregistra noi succese notabile, nu putem decât să ne plecăm cu apreciere în fața seriozității de care dă dovadă în autoinstruire și să-l felicităm pentru modelul pe care-l oferă celor de vârsta lui și de orice vârstă. Să-i urăm aceeași motivație puternică pentru a realiza nu doar temelia unei viitoare cariere de vârf, dar și înfăptuiri care să ne facă să-l aplaudăm și peste 10, 20 30 de ani în calitate de cetățean de onoare, care-și reconfirmă constant valoarea”, a mai arătat consilierul

Referindu-se la profesorul Adrian Panaete, Daniela Trişcă Vicol a spus că el, asemenea altor deschizători de orizonturi, a preferat adesea să rămână în umbră și să scoată ”în lumina blițurilor”, cum scria presa acum ceva timp, pe elevii săi merituoși care-i fac recunoscut numele prin rezultatele lor de excepție. „Ceea ce m-a îndemnat să-l propun pentru distincția de cetățean de onoare este faptul că, având ocazia să-l cunosc personal, am descoperit că este un om special, un mare caracter, cu o discreție demnă de marile spirite””, a precizat Daniela Trişcă Vicol.

Profesorul Adrian Panaete coordonează de câţiva ani loturile de informatică ale României, dar a obţinut foarte multe premii şi cu elevii olimpici botoşăneni.

„Ca să evocăm din realizările dumnealui, începând din trecutul recent, reamintim că domnul profesor s-a întors cu noi rezultate de excepţie de la o competiţie internaţională, unde a participat din nou în calitate de coordonator al loturilor de informatică ale Românieila a 26-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 23-29 iulie 2019, la Bratislava (în Slovacia), alături de cei patru membri ai lotului restrâns care au adus o medalie de aur și două de argint la clasa a XII-a. Aceasta după ce, anul trecut, la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 12 – 18 august, la Varşovia (Polonia), a coordonat lotul de informatică al României care a obţinut patru medalii – două medalii de aur şi două medalii de argint. Astfel de reușite au devenit pentru domnul Panaete o plăcută obișnuință, întrucât, de șapte ani de când coordonează elevi români la competițiile internaționale, România a obținut zeci de medalii, dintre care peste 20 doar la Olimpiada Internațională de Informatică, 7 aur, 8 argint și 5 bronz, astfel încât, practic, în fiecare an toți reprezentanții țării noastre se întorc cu medalii, iar echipa se plasează constant în top 10 în lume, palmaresul actual al României fiind de 103 medalii”, a mai arătat Daniela Trişcă Vicol.

Cei doi Cetăţeni de Onoare au primit felicitări din partea aleşilor locali, care astăzi au uitat de contrele politice pentru a fi parte a unui moment deosebit prin care au fost onoraţi doi reprezentanţi de marcă ai învăţământului botoşănean şi românesc. Cuvinte alese despre cei doi Cetăţeni de Onoare au fost rostite şi de către profesori de la Colegiul Laurian, prieteni şi rude.

dav

dav

dav

 

Apreciază calitatea articolului

11 VOTURI - MEDIE: 4,73
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...