spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCătălina Hodan s-a retras din concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit

Cătălina Hodan s-a retras din concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit

Fostul inspector şcolar Cătălina Hodan s-a retras din concursul vizând acordarea gradaţiei de merit. Astăzi, 3 iulie, ea a solicitat să nu-i mai fie evaluat dosarul. „Pe e-mailul oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean a venit o solicitare din partea doamnei Cătălina Hodan de retragere a dosarului de concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit şi, implicit, de a nu mai fi supus evaluării de către comisia de evaluare. S-a luat act de solicitarea dumneaei„, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

Practic, prin această solicitare se rezolvă onorabil o situaţie care a generat un val de nemulţumiri în sistemul educaţional botoşănean. Multe cadre didactice s-au declarat revoltate de faptul că un profesor condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a falsificat o serie de registre pentru a încasa bani pe nemuncite, vrea gradaţie de merit.

Este bine că în al 12-lea ceas a realizat la ce se expune prin depunerea acestui dosar şi s-a retras. Cred că i s-a spus că depunerea dosarului a reprezentat o sfidare la adresa cadrelor didactice din învăţământul botoşănean”, a declarat un profesor.

Acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

Cătălina Hodan a fost găsită vinovată de Judecătoria Botoşani, după ce a fost acuzată de înşelăciune în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ea a fost condamnată la o pedeapsă rezultantă de un an şi două luni închisoare. Instanţa a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi i s-a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, interval în care Cătălina Hodan va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere printre care să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În plus, ea va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria municipiului Botoşani sau la Serviciul Public Local de Asistenţă Socială, pe o perioadă de 60 de zile.

Sentinţa a fost pronunţată pe 18 februarie 2020, după un proces care a durat mai puţin de un an, şi asta pentru că fostul inspector şcolar a decis să recunoască faptele şi a solicitat să fie judecată în formulă simplificată. Ba mai mult, ea a plătit prejudiciul creat, restituind cei 8.244 de lei încasaţi pentru orele fictive. În schimb, judecătorii au respins pretenţiile formulate de părinţii elevei de care s-a folosit Cătălina Hodan pentru a încasa acei bani, instanţa apreciind că fetiţa nu poate avea calitate procesuală, partea prejudiciată fiind în fapt Şcoala Profesională Specială „Sfântul Stelian”, unde învăţa copila, şi care a plătit orele fictive. Sentinţa a fost pronunţată în prima instanţă şi nu este definitivă. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel Suceava, însă dosarul nu a fost trimis la instanţa de control, întrucât sentinţa urmează să fie motivată.

Nereguli descoperite de părinţii copilei

Faptele au ieşit la iveală în toamna anului 2018, când Liliana Chisăliţă, mama unei copile cu deficienţe, a mers la unitatea de învăţământ pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva. Ba mai mult, semnăturile pe fişele de evaluare fuseseră falsificate pentru a da aparenţă legală.

Bulversată, femeia a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, prezentând şi o sumedenie de documente prin care a arătat că, în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive, fetiţa ei era internată în spital.

În urma sesizării, conducerea Şcolii Profesionale „Sfântul Stelian” a dispus o anchetă internă, care a confirmat aspectele sesizate, iar comisia de disciplină a dispus sancţionarea Cătălinei Hodan şi recuperarea prejudiciului. Demascată, Hodan şi-a dat demisia din funcţia de inspector, dar a revenit la catedră ca profesor. Mai mult, în urma anchetei penale, Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată.

Acuzaţii respinse iniţial

Iniţial, fostul inspector şcolar a respins toate acuzaţiile şi chiar a susţinut că orele au fost asigurate conform planificării. Ba mai mult, ea a contestat în instanţă inclusiv sancţiunea disciplinară primită din partea Consiliului de disciplină – avertisment – pozând în victimă. Ulterior, ea a recunoscut că a făcut doar 50% din orele decontate şi că peste tot apare semnătura ei. În schimb, în momentul în care a fost trimisă în judecată de procurori, ea şi-a schimbat brusc optica şi a recunoscut totul. Asta pentru a beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Schimbarea de atitudine a venit şi datorită modului în care anchetatorii au administrat probele în timpul cercetărilor, dovezile adunate nelăsând loc de dubii. În aceste condiţii, un eventual proces pentru dovedirea nevinovăţiei nu avea sorţi de izbândă.

Sute de cadre didactice participă la acest concurs

Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează în acest an concurs pentru acordarea a 229 de de gradaţii de merit (196 pentru personalul didactic de predare şi 33 pentru personalul didactic auxiliar). Au depus dosare 245 de cadre didactice şi 69 de angajaţi reprezentând personalul didactic auxiliar. Dosarele candidaţilor sunt evaluate în aceste zile la nivelul IŞJ, urmând ca punctajele acordate să fie anunţate până pe 10 iulie. Gradaţia de merit este o recompensă financiară râvnită de angajaţii din învăţământ deoarece se acordă pe o perioadă de cinci ani şi reprezintă un plus lunar de 25% la salariul de bază.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...