Municipalitatea va rezolva problema deşeurilor din zona Rediu

dig

Municipalitatea botoşăneană va rezolva problema celor trei spaţii de stocare temporară a deşeurilor din zona Rediu. Acestea au fost amenajate lângă vechea groapă de gunoi a oraşului, închisă în vara anului 2012. „Venim cu un proiect de hotărâre prin care vom prelua cele trei depozite de la Urban Serv, ca să le aducem în curtea primăriei, pentru ca după aceea să obţinem toate avizele de mediu să putem face închiderea in situ (la faţa locului n.r.). Îngroparea in situ înseamnă, de departe, cele mai mici costuri, mai ales că noi ne pregătim cu materiale cu ce să acoperim cele trei spaţii”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Demersuri începute în urmă cu câţiva ani

Potrivit reglementărilor asumate cu organismele europene, vechea groapă de gunoi a oraşului a fost închisă în vara anului 2012, însă depozitul de la Stăuceni a fost deschis abia în septembrie 2016, astfel că soluţia la acea dată a fost înfiinţarea unor depozite temporare. Acolo au fost duse deşeurile municipale, din vara anului 2012 până în toamna anului 2016.

De câţiva ani, conducerea Primăriei Botoşani a făcut demersuri la nivel central pentru ca deşeurile din cele trei spaţii de depozitare temporară să fie lăsate acolo. Iniţiativa a plecat de la faptul că înfiinţarea acestor depozite temporare a fost impusă de întârzierea deschiderii depozitului de la Stăuceni.

La toate demersurile edililor botoşăneni, poziţia conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului a fost aceea că spaţiile de depozitare temporară de la Rediu au fost autorizate cu condiţia relocării deşeurilor.

Relocarea deşeurilor a fost estimată la cinci milioane de euro, sumă imposibil de asigurat de către municipalitatea botoşăneană. Mai mult, mutarea deşeurilor însemna un deranj foarte mare şi din punct de vedere al sănătăţii populaţiei. Un aspect important de care s-a ţinut cont este acela că deşeurile din cele trei spaţii de depozitare s-au transformat într-o mocirlă foarte dificil de transportat.

Deja ai votat!