Placă comemorativă dezvelită la Iași în memoria prof. univ. dr. Mircea Rusu

0

În semn de omagiu față de profesorul univ. dr. Mircea Rusu, care s-a stins din viață pe 27 aprilie a.c., Policlinica de stomatologie pediatrică din Iași va purta numele botoșăneanului, considerat una dintre marile personalități ale medicinei românești. Astăzi, pe 29 august a.c., primăriile municipiului Botoșani și ale comunelor Suharău și Ungureni, cu sprijinul Facultății de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, au dezvelit o placă comemorativă montată pe sediul policlinicii din Iași. Pentru concretizarea acestui demers au mai contribuit Fundația Academică „August Treboniu Laurian” Botoșani și Asociația Foștilor Elevi și Profesori ai Colegiului Național „August Treboniu Laurian” Botoșani. Totodată, la eveniment și-au adus aportul și cei de la Clinica de Stomatologie Infantilă „Bolta” din Iași, dar și Asociația „ARTOPOL S Arts Debelly Dorohoi.

Considerat întemeitor al ortodonției și pedodonției în România, profesorul universitar doctor Mircea Rusu s-a născut la Suharău, în 29 august 1920. A absolvit Liceul ”August Treboniu Laurian” din Botoșani în anul 1939 și Facultatea de Medicină din Iași în anul 1944. După un scurt interimat ca medic militar și medic rezident, Mircea Rusu revine ca medic chirurg la Spitalul ”Sf. Spiridon” din Iași, iar din anul 1948 devine asistent universitar și începe o carieră didactică și științifică care se va întinde pe mai mult de șase decenii. A fost șef de catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” între anii 1970 – 1991. După pensionare a continuat activitatea didactică, fiind rector al Universității „Apollonia” între anii 1991 – 2001, și continuând ca îndrumător de doctorate până în anul 2011. A scris manuale didactice, cărți de specialitate și peste 300 de comunicări științifice, publicate în reviste din țară și străinătate.

Primul Cetățean de Onoare al comunei natale

Profesorul universitar Mircea Rusu a fost primul Cetățean de Onoare al comunei natale Suharău, la fel și al comunei Ungureni, unde familia s-a mutat în anul 1921. A primit și distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. În anul 2001 a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.După Revoluție a fost ales Președinte de Onoare al Asociației foștilor elevi și profesori ai Liceului <August Treboniu Laurian>. A fost inițiator și membru fondator al Fundației Academice <August Treboniu Laurian> din Botoșani. La înființarea Fundației, în ziua de 7 mai 2016, în Aula Colegiului Național <AT Laurian>, în prezența a peste 40 de cadre didactice de la facultățile ieșene, a unor academicieni din țară și din Republica Moldova și Ucraina dar și a multor personalități locale din diverse domenii, profesorul Mircea Rusu a ținut o pledoarie cu argumente din domeniile economic, social, educație și geopolitică pentru necesitatea și oportunitatea înființării învățământului universitar de stat la Botoșani.

„Este motivul deosebit pentru care, alături de mediul academic și universitar din Iași, membrii Fundației Academice <August Treboniu Laurian> din Botoșani îi va păstra mereu o frumoasă amintire”, a declarat Florin Egner, preşedintele executiv al Fundaţiei Academice „August Treboniu Laurian”.

Deja ai votat!