spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEconomicExporturi de cereale de peste un miliard de euro în prima jumătate...

Exporturi de cereale de peste un miliard de euro în prima jumătate a acestui an

România a exportat, în prima jumătate a acestui an, cereale în valoare de peste 1,3 miliarde de euro, cu aproape 3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu primele şase luni din 2020, au fost exportate cereale în ţările intra şi extracomunitare în valoare de 1,26 miliarde de euro. Sumele cele mai mari au fost obţinute din exportul în ţări terţe (n.r. orice stat, cu excepția statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European și a Confederației elvețiene), respectiv 789,3 milioane de euro, în timp ce livrările în spaţiul comunitar au adus un plus de 511,1 milioane de euro, potrivit agerpres.ro.

Pe de altă parte, importurile de cereale s-au cifrat la 370,7 milioane de euro, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2020 (332,9 milioane de euro). Producţia de cereale obţinută până pe 25 august era de 15 milioane de tone, grâul şi orzul înregistrând anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone.

Producții record obținute la Botoșani

Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură (DAJ), Botoșani, a precizat recent că în acest an s-au obținut producții record comparativ cu anii precedenți. Acesta nu a precizat, însă, cifrele privind producțiile la hectar pe motiv că destabilizează piața produselor agricole.

„După estimările făcute pe perioada recoltatului, am putea concluziona că avem un an agricol bun, însă noi calculele efective le facem la finele anului calendaristic. Estimările făcute la prima campanie de recoltat culturile de toamnă a anului 2020, respectiv cereale păioase. Avem înregistrate rezultate mai bune decât în anii anteriori. Niciodată nu am ieșit în timpul campaniei de recoltat sau în perioada de comercializare a produselor cu cifre exacte pentru a nu destabiliza piața”, declara recent Cristian Delibaș.

An excelent pentru producția agricolă

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români au transmis că în urma unui raport emis de Geoglam ( n.r, un organism internaţional care supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume) privind culturile la nivel global, România a primit ratingul „excepţional” pentru producţia agricolă din acest an. Țara noastră este singura din lume căreia i-a fost acordat acest calificativ în 2021.

„Putem considera că acesta este un moment de referinţă pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepţional” readuce în atenţia lumii potenţialul agriculturii din ţara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conştientizare şi recunoaştere a rolului şi contribuţiei fermierilor în asigurarea siguranţei alimentare”, a transmis Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români, potrivit economica.net.

Geoglam (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative) este un program internaţional lansat în 2011 de ministerele agriculturii din ţările G20 ( Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale), care îşi propune să folosească observarea Pământului pentru argumentarea deciziilor, demararea acţiunilor şi elaborarea de politici în domeniul securităţii alimentare şi a agriculturii durabile. Acesta generează prognoze de recoltă printr-un sistem de sateliți la nivel planetar. Pe harta desfășurată a Pământului, România este singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional, toate culturile de pe întreg teritoriu al țării, primind acest rating.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...