spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBugetul pe acest an prezentat de primarul Cosmin Andrei

Bugetul pe acest an prezentat de primarul Cosmin Andrei

Proiectul bugetului local pe anul 2022 va fi dezbătut mâine, 1 februarie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Municipal Botoşani. Astăzi, primarul Cosmin Andrei a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă câteva date vizând bugetul pe acest an.

Edilul a anunţat că bugetul pe anul 2022 este de 338 de milioane de lei. Secţiunea de funcţionare reprezintă 62,97% din buget, iar cea de dezvoltare 37,03%.

Avem o creştere semnificativă, faţă de anul anterior, motivat de faptul că avem foarte multe proiecte cu fonduri europene, acolo de unde aşteptăm sumele care să reîntregească bugetul, aşa cum l-am creionat noi şi previzionat. De asemenea, o creştere şi pe venituri proprii. Aceste venituri proprii sunt în creştere de la an la an pentru că avem o corecţie cu indicele de inflaţie şi un grad de încasare bun”, a spus Cosmin Andrei. Se estimează că veniturile proprii (încasări din impozite şi taxe inclusiv taxele speciale) vor fi de 58.040.000 de lei, faţă de 51.164.380 de lei în 2021.

Peste 100 de milioane de lei reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit

Cea mai importantă sursă de venit a municipiului Botoşani o reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. Astfel, dacă anul trecut municipalitatea a primit 86.378.000 de lei, anul acesta Direcţia de Finanţe a transmis că suma care va fi alocată va fi de 100.338.000 de lei, generată în principal de majorările salariale.

19,95% din bugetul pentru secţiunea de dezvoltare se va regăsi în învăţământ.

Edilul a reamintit că le-a cerut directorilor de școli să nu li se mai solicite bani părinților pentru cele necesare desfășurării actului educațional.

Documentaţii pentru reabilitarea a încă 21 de străzi

Municipalitatea a realizat anul trecut documentaţii pentru reabilitarea străzilor grupate în două cvartale. Pentru reabilitarea acestora s-au solicitat aproximativ 40 de milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul „Anghel Saligny”.

Deşi nu au fost primite fondurile guvernamentale, edilii sunt decişi să facă documentaţii şi pentru alte străzi. „În acest an ne dorim să avem documentaţii pentru a reabilita şi restul de străzi din municipiul Botoşani, continuăm cu un alt cvartal şi cu o serie de străzi pe care le-am nominalizat. În total, anul acesta avem 21 de documentaţii pentru străzi noi. În urma finalizării acestor documentaţii, analizăm varianta contractării unui credit, astfel încât pentru cvartalul I şi II să avem fonduri guvernamentale, iar pentru celelalte străzi să facem reabilitarea cu fonduri dintr-un împrumut”, a mai explicat Cosmin Andrei.

Documentaţia pentru o stradă costă între 50.000 şi 70.000 de lei, sume care, potrivit primarului, pot fi diminuate în urma organizării licitaţiilor. Edilul a arătat că acest efort financiar se justifică deoarece reabilitarea străzilor reprezintă o prioritate.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...