joi, iulie 7, 2022
AcasăLocalMemorial de şah organizat la Colegiul Naţional "AT Laurian"

Memorial de şah organizat la Colegiul Naţional „AT Laurian”

Pe 27 mai, la Colegiul Național „A. T. Laurian”, a avut loc prima ediție a concursului de șah „Memorialul Mihai Diaconu”, activitate inclusă în cadrul proiectului „Sporturile/jocurile minții în spațiu outdoor”, realizat prin Asociația de Tineret 2010 EUROPA, finanțat de asociație și de către Fundația Comunitară, Iași din „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități @Botoșani”.

Concursul este dedicat profesorului care şi-a dedicat întreaga carieră formării copiilor valoroşi prin şah, câştigând alături de ei nenumărate medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. Mihai Diaconu a fost profesor în cadrul Casei Corpului Didactic şi coordonatorul lotului naţional de şah. Îndrăgitul profesor a trecut la cele veşnice în urmă cu doi ani.

„Memorialul Mihai Diaconu” a reunit 90 de elevi și adulți, în noul spațiu, creat special în curtea interioară a corpului B a colegiului botoşănean, participanţii jucând şapte runde, în sistem elvețian, pe categorii de vârstă. Arbitrajul a fost asigurat de profesorii Elena Alecsa, organizatorul activității, și Alin Apostol din Iași.

La festivitatea de deschidere a memorialului au fost prezenți Silvia Diaconu, soţia regretatului profesor şahist, profesorul Ioan Onofrei – coordonatorul proiectului și directorul colegiului, profesorul Mihaela Prăjinariu –  directorul adjunct, Mihai Baltă – maestru al sportului, implicat în activitatea federației, Ana Țepeș – inspector la Direcția de Sport a județului Botoșani, Andrei Amos – director adjunct la Clubul Sportiv Botoșani, Cristina Breșug – consilier judeţean precum și profesorul Alin Apostol și Alexandru Andrei Breșug, foști membri ai lotului național de șah, coordonat de profesorul Mihai Diaconu.

Organizatorii au oferit tuturor participanților diplome de participare, iar câștigătorii primelor patru locuri pe fiecare categorie de vârstă au primit diplome, medalii, rucsacuri, garnituri de șah și brelocuri.

„Am încercat să aducem șahul și alte jocuri ale minții cât mai aproape de tinerii laurieni”

ProiectulSporturile/jocurile minții în spațiu outdoorva continua, într-o primă etapă, până în luna iulie, prin organizarea unui mare simultan de șah și a altor activități destinate pasionaților.

Prin proiect, activități, amenajarea spațiului și dotările realizate, am încercat să aducem șahul și alte jocuri ale minții cât mai aproape de tinerii laurieni, dar și de restul comunității botoșănene, pentru a contribui, astfel, la dezvoltarea armonioasă a noii generaţii”, a explicat Ioan Onofrei.

Cosmin Vacariu, elev în clasa a IX-a G la Colegiul „AT Laurian”, a declarat că participarea la această activitate l-a bucurat, adăugând „rar găsim tineri interesați de șah si sunt sigur că domnul profesor Diaconu s-ar fi bucurat și el”.

Memorialul domnului profesor de șah Diaconu, din 27 mai, a fost și o oportunitate de a ne aduce aminte, cu bucurie, de dl. profesor, despre ce a făcut el bun și frumos și, în același timp, a fost un moment în care am jucat șah aducându-ne aminte că șahul este mai mult decât un joc. El face mult mai mult decât să îmbunătățească memoria sau abilitățile strategice. Șahul  poate forma prieteni buni și legături puternice de lungă durată”, a declarat Emilia  Cuciureanu, elevă în clasa XI- a G, Colegiul National „A.T Laurian”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.4 ° C
20.6 °
18.9 °
59 %
4.2kmh
100 %
joi
24 °
vin
27 °
sâm
23 °
Dum
25 °
lun
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Câţi bărbaţi pot primi indicaţii preţioase în acelaşi timp? Păi dacă fotograful e priceput, chiar foarte mulţi...

EDITORIAL

De mai bine de trei decenii, cetățeanul mărunt se zbate într-o mocirlă din care singura șansă de salvare este emigrarea. Definitivă, dacă se poate....

EPIGRAMA ZILEI

Acolo sus, la Parlament, N-ai cum să faci din rahat, bici Deoarece e evident Că-i greu la deal cu boii mici... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...