spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTMai mult de un sfert de milion de credincioşi au fost în...

Mai mult de un sfert de milion de credincioşi au fost în pelerinaj la Sfânta Parascheva (video)

Record de pelerini în acest an la racla Sfintei Parascheva. Începând din 8 octombrie, când a început pelerinajul, şi până duminică dimineaţă, 260.000 de credincioşi au ajuns să se închine la racla din curtea Catedralei Mitropolitane. Peste 80.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie Arhierească.

Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a încheiat duminică dimineaţă, când racla cu sfintele moaşte a fost readusă în Catedrala Mitropolitană.

Anul acesta au fost aduse spre închinarea pelerinilor moaştele Sf. Paisie de la Neamţ, un sfânt născut în Ucraina. Moaştele celor doi sfinţi au fost depuse într-un baldachin special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Vineri, preoții care au ajutat zeci de mii de oameni la vămile cu Ucraina și în Odesa au fost decorați de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Printre aceștia au fost și doi botoșăneni.

Manifestări fără incidente majore

Prin efortul depus de personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au fost asigurate condițiile de siguranță pentru ca pelerinii să se bucure de slujbele religioase.

Personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Poliției Locale Iași implicate au acționat proactiv, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale, asigurării protecției tuturor participanților, astfel încât aceștia să beneficieze de toate condițiile pentru care au venit la pelerinaj.

Sancțiuni date de polițiști

Situațiile care au necesitat aplicarea măsurilor contravenționale au fost înregistrate în special în afara sau în apropierea zonelor de afluire, drept pentru au fost aplicate 249 de sancțiuni contravenționale în valoare de 41.420 lei.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la postul medical avansat deservit de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași și de cel al UPU-SMURD Iași au acordat sprijin participanților în 346 situații cu afecțiuni medicale diverse.

În 28 de situații cu afecțiuni medicale diverse a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 28 de persoane au fost transportate la spital.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...