spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTEugen Țurcanu acuză Primăria de discriminare. Este singurul șef din administrația locală...

Eugen Țurcanu acuză Primăria de discriminare. Este singurul șef din administrația locală cu salariul tăiat

Șeful Direcției pentru Sport și Agrement, Eugen Țurcanu, a depus plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva primarului Cosmin Andrei, reclamând mai multe sancțiuni disciplinare care i-ar fi fost imputate abuziv. El este singurul șef din administrația locală aflat în această situație.

Reprezentanții Primăriei au comunicat că au fost emise două dispoziții prin care s-a dispus sancționarea disciplinară a lui Eugen Țurcanu pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu.

„Pe numele domnului director au fost transmise și înregistrate la Primăria Municipiului Botoșani mai multe sesizări din partea persoanelor a căror interese au fost lezate de acțiunile domnului director, în acest sens fiind deschise șase dosare de cercetare disciplinară care sunt instrumentate de o comisie numită prin Dispoziție a Primarului conform Legii 53/2003 privind Codul muncii”, se arată într-un răspuns transmis de Primărie.

Salariu tăiat de două ori în două luni

Printr-o dispoziție a primarului emisă în februarie, lui Eugen Țurcanu i-a fost redus salariul de bază cu 5%, pe perioada martie – mai, pentru interzicerea accesului a doi cetățeni în incinta piscinelor din Parcul „Cornișa”, iar printr-o dispoziție din aprilie, salariul directorului a fost diminuat cu 10%, pe perioada mai – iulie, pentru neacordarea dreptului de folosire temporară a Sălii Polivalente „Elisabeta Lipă” pentru desfășurarea unor competiții sportive aprobate de Consiliul Local.

Conflictul dintre consilierul liberal Eugen Țurcanu și edilul social-democrat escaladează de câțiva ani. Șeful DSA spune că, din toamna anului trecut, îi sunt trasate sancțiuni disciplinare pentru fapte fictive și reclamații exagerate. Liberalul a contestat în instanță fiecare sancțiune.

„Începând cu data de 7.10.2022, primarul municipiului Botoșani mi-a întocmit șapte dosare disciplinare. Procesul la care faceți referire este unul dintre ele, care s-a sancționat cu sancțiune în primă fază, după aceea o altă sancțiune la dosar și urmând cât de curând desfacerea contractului de muncă sau nu știu ce îl reține. Celelalte dosare stau în așteptare. Sancțiuni de 5% pe trei luni și mai am una de 10% pe trei luni și alte dosare care nu sunt încă finalizate”, a relatat consilierul local.

„Sunt hărțuit mai ceva ca un tâlhar”

Eugen Țurcanu consideră că cele două tăieri din salariu ascund o răfuială politică, cu scopul denigrării și intimidării sale.

„Totul e o discriminare politică, sunt hărțuit și tracasat la locul de muncă mai ceva ca un tâlhar, ca un hoț. Mi se înscenează tot felul de fapte, mi se pun în cârcă tot felul de vorbe pe care nu le-am spus, tot felul de presupuneri. Orice nemulțumire, orice adiere de vânt asupra unui colaborator sau a unui angajat este imediat transformat într-un mare caz. Cu toate că s-a dus cu dânsele în instanță și le-au pierdut respectivii angajați. Nu contează deloc activitatea mea, contează doar demolarea mea și compromiterea mea morală”, a declarat Eugen Țurcanu.

El a subliniat că va întreprinde orice demers este necesar pentru restaurarea dreptății, considerându-se victima ambițiilor veșnicului său rival politic.

„Voi merge până în pânzele albe. Oricât ar încerca PSD-ul să mă suprime, nu o să reușească. Mă aștept ca primarul să cadă cât mai repede, pentru că este un vis urât care distruge orașul ăsta. Toate străzile s-au spart, spațiile verzi sunt invadate de buruieni, semafoarele nu funcționează, Bulevardul este blocat pentru că nu sunt în stare să deseneze niște semafoare. Se umple tot orașul de câini, nu a reușit să facă nimic din marele management pe care îl promite. Nu se vede nicio schimbare, mie mi se pare că arată mai rău după recenziile pe care le preiau de la cetățeni”, a adăugat șeful DSA.

Țurcanu este singurul șef din administrație sancționat disciplinar

Primăria respinge acuzația de discriminare, subliniind că sancțiunile disciplinare au fost aplicate în litera legislației în vigoare.

„Potrivit Ordonanței de Guvern nr. 137/2000, prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, etc., care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice. În cazul domnului Eugen Cristian Țurcanu, procedurile de cercetare disciplinară s-au efectuat conform Codului Muncii și nu au nicio legătură cu discriminarea”, se mai arată în răspunsul Primăriei.

Instituția a confirmat că Eugen Țurcanu este singurul șef din administrația locală împotriva căruia s-au luat măsuri corective.

„Împotriva altor directori de instituții publice subordonate Consiliului Local nu s-au înregistrat la Primăria Municipiului Botoșani plângeri sau sesizări care să facă obiectul unor cercetări disciplinare”, admit reprezentanții Primăriei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...