spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalScandal la ședința CJ. Nova ApaServ subiect de dispută și critici aprinse....

Scandal la ședința CJ. Nova ApaServ subiect de dispută și critici aprinse. USR cere demiterea conducerii (video)

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ) Botoșani desfășurată astăzi, problemele cu care se confruntă operatorul regional de apă „Nova Apaserv” au fost din nou puse pe tapet. Ocazia a fost oferită de prezența pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre ce viza exceptarea Nova Apaserv de la aplicarea prevederilor Legii austerității bugetare și inițierea unui memorandum către Guvern.

Reprezentanții USR Botoșani au profitat de această oportunitate pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la situația dificilă generată de Nova Apaserv. Cu un proiect de hotărâre pe masă, ce prevedea exceptarea operatorului de apă de la anumite restricții bugetare, USR a cerut oficial schimbarea conducerii societății.

54 de şefi şi 14 muncitori

Raluca Curelariu, vicepreședinte al USR Botoșani, a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru a remedia situația creată de Nova Apaserv. Aceasta a adus în discuție faptul că locuitorii județului se confruntă cu condiții de viață improprii secolului XXI, afectați fiind de avarii frecvente și de starea precară a infrastructurii lăsate în urma intervențiilor.

Cu privire la eficiența operațională a Nova Apaserv, Curelariu a dezvăluit fapte alarmante. Din cei aproximativ 500 de angajați, doar 14 formează echipa de intervenții de avarie, cu salarii sub media companiei. În contrast, pe statul de plată figurează 54 de funcții de conducere. De asemenea, s-a subliniat că firma plătea anual sume semnificative pentru servicii de pază, inclusiv pentru obiective nefuncționale.

Zeci de mii de lei aruncaţi pe consultanţa pentru organigramă

Un aspect critic evidențiat de USR se referă la licitația din august 2023, în care Nova Apaserv a solicitat servicii de canalizare în zece localități din județ. Curelariu a criticat cheltuielile aparent excesive, subliniind necesitatea unei responsabilități sporite din partea echipei de conducere.

La fel, mentenanța rețelei de calculatoare a operatorului este plătită cu 150.000 de lei/an, în condițiile în care există două poziții de IT în organigramă. Nova ApaServ a ajuns să solicite prin licitație, în august 2023, servicii de canalizare – decolmatare, vidanjare și spălare a rețelei de canalizare – în zece localități din județ, între care se află Botoșani, Flămânzi, Darabani, Mihai Eminescu și Bucecea.

„Operatorul plătește 500.000 de lei pentru lucrări de canalizare care se află în obiectul său de activitate, punând serios problema responsabilității acestei echipe față de cheltuieli”, a mai precizat Raluca Curelariu, care a trecut pe lista de cheltuieli care îi sfidează pe botoșăneni 40.000 lei consultanța pentru noua organigramă, 80.000 lei/an pentru consultanța juridică, deși sunt 5 salariați juriști și 70.000 lei/an cheltuieli de protocol și publicitate.

Chiar dacă Raluca Curelariu a depășit cele două minute alocate pentru intervenție, consilierul județean PSD, Sergiu Marian, a acuzat lipsa unui proiect de hotărâre și a susținut că informațiile prezentate provin din interiorul companiei, nefiind însoțite de soluții concrete.

În aceste condiții, proiectul de hotărâre propus de conducerea CJ a fost adoptat cu majoritate de voturi, cu o neparticipare la vot și 7 abțineri din partea liberalilor.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...