spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalBotoşănenii se apără de atacuri aeriene printre murături şi şobolani (video)

Botoşănenii se apără de atacuri aeriene printre murături şi şobolani (video)

Zeci de adăposturi civile din Botoşani sunt folosite pentru orice altceva în afară scopul pentru care au fost construite. Asta se întâmplă cu acordul tacit al autorităţilor locale, legate de mâini din cauza legislaţiei permisive. Singura condiţie este ca, în caz de necesitate, adăposturile să fie eliberate în termen de 24 de ore.

În Botoşani sunt, în total, 56 de adăposturi civile, acestea fiind la subsolul unor blocuri. Imobilele au siglele protecţiei civile pentru a putea fi identificate. Multe au fost, însă, transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.

„La nivelul fiecărei localităţi există un fond de adăpostire. La nivelul municipiului Botoșani există 56 de adăposturi publice, opt administrate de operatori economici şi un punct de comandă al municipiului Botoșani, care face parte din sistmul naţional de management al situaţiilor de urgenţă. Dacă ar fi acum o situaţie critică, de exemplu, în 15 minute s-ar întruni aici membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă”, spune Sorin Curcă, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Doar 35 de adăposturi sunt funcţionale

Potrivit acestuia, dintre cele 56 de adăposturi, 35 sunt funcţionale. Restul sunt într-o stare avansată de degradare, fie din cauza locatarilor, fie a vechimii sau intemperiilor. Pentru celelalte se caută soluţii financiare pentru a fi reparate şi dotate corespunzător având în vedere că sunt proiectate în anii ‘70, iar instalaţiile sanitare sunt precare. Mai mult de atât, din cauza legislaţiei, cei de la SVSU au tot timpul dificultăţi cu proprietarii blocurilor.

„Şi-au construit diverse boxe, compartimentări, pe care noi trebuie să le dărâmăm, ca să le facem funcţionabile. Au fost diverse conflicte cu proprietarii. Au fost făcute evaluări tehnice asupra a ceea ce trebuie pentru a fi dotate, renovate, utilate, în caz de necesitate. Sperăm să şi obţinem fondurile”, a mai spus Sorin Curcă.

Vină pasată pe legislaţie

Autorităţile dau vina şi pe legislaţia ambiguă. Aceasta dă voie locatarilor blocului să folosească spaţiul adăpostului, fără a-i modifica structura. Condiţia este eliberarea acestuia în 24 de ore în cazul unei situaţii de risc. Aşa se face că adăposturile care nu sunt pline de dejecţii sau şobolani, sunt pline de borcane cu murături, zacuscă, biciclete şi tot ce mai găsesc botoşănenii să nu arunce, dar nici să mai ţină în casă.

„Aici probleme sunt de ani de zile. Canalizarea exterioară refulează în adăpost şi îl inundă. Obligaţia este a asociaţiei de locatari să întreţină aceste adăposturi, dar cine să îi oblige? Noi îi tot notificăm”, a spus Ionel Roglinschi, referent în cadrul SVSU Botoșani.

adăposturi

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
22.1 °
44 %
3.9kmh
98 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...