spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalPersoanele cu dizabilităţi îşi cer drepturile în stradă. "Am ajuns la capătul...

Persoanele cu dizabilităţi îşi cer drepturile în stradă. „Am ajuns la capătul răbdării!”

Luni, 4 decembrie 2023, în intervalul 10-14, persoanele cu handicap organizează un protest în Parcul Izvor, în fața Camerei Deputaților, pentru a-și cere drepturile. Asociația Nevăzătorilor din România se alătură acestei inițiative a Consiliului Național al Dizabilității din România.

Reprezentanții protestatarilor susțin că au căutat dialog, au apelat la instanțe și autorități pentru a rezolva problemele foarte grave pe care le au, dar fără rezultate, căci forurile decizionale i-au tratat doar cu amânări și promisiuni.

„Poate că așa vom fi în sfârșit auziți”

,,Într-o încercare disperată de a zdruncina indiferența față de nemulțumirile persoanelor cu dizabilități, am decis să ieșim în stradă. Nu am mai făcut-o de mulți ani, nu am fi făcut-o nici acum. Dar am ajuns la capătul răbdării! Poate că așa vom fi în sfârșit auziți, poate că așa cei ce iau decizii în România vor observa că existăm și vor înțelege că nu putem fi tratați ca cetățeni de mâna a doua”, au transmis reprezentanții persoanelor cu handicap.

,,Vă așteptăm așadar luni, 4 decembrie, de la ora 10, în Parcul Izvor. Fiți alături de noi! Arătați că vă pasă de persoanele cu dizabilități!”, au mai spus aceștia.

Cererile protestatarilor

  1.  Majorarea imediată a indemnizației de handicap
    În ultimii zece ani, costul vieții a crescut, iar inflația a depășit toate prognozele. În fața acestei situații, statul a majorat substanțial toate formele de sprijin social pe care le acordă. Toate, mai puțin una: indemnizația de handicap! Astfel, oameni dintr-o categorie prin excelență vulnerabilă sunt dați pur și simplu la o parte, ca și cum nu ar face parte din societatea românească.
  2.  Revizuirea de urgență a calculului pensiilor pentru nevăzători
    Noua lege a pensiilor, votată de către Parlament, prejudiciază grav o singură categorie de beneficiari: nevăzătorii. În pofida evidenței și a promisiunilor de remediere a acestei inechități majore, amendamentul pe care l-am propus a fost ignorat.
    Consecința, în ordine concretă, este că angajații deficienți de vedere, și-așa puțini, sunt nevoiți să se pensioneze până la sfârșitul acestui an, altfel pensia pe care o vor primi se va înjumătăți.
  3. Subvenționarea tehnologiei asistive. În toate țările din Uniunea Europeană, statele acordă subvenții persoanelor cu dizabilități la achiziționarea aparatelor și echipamentelor indispensabile pentru depășirea handicapului. În toate, mai puțin în unul: România! Fără soluțiile tehnologice care i-ar putea ajuta, oamenii cu handicap sunt împiedicați în eforturile lor de a se educa, de a munci, de a duce o viață independentă.
  4. Accesibilizarea mediului informațional și fizic
    Integrarea socială presupune înainte de orice, pentru persoanele cu dizabilități, autonomie personală și acces deplin la informație. Pentru că au înțeles și și-au asumat acest imperativ, statele europene au adoptat directive prin care se instituie obligativitatea accesibilizării spațiului public. România le-a semnat, dar nu le-a pus în practică.
  5. Lipsa accesibilității înseamnă pentru persoanele cu dizabilități limitarea abuzivă a posibilităților de a trăi și a se dezvolta conform propriilor aspirații.
    Am vrea ca toată lumea să înțeleagă că, prin revendicările noastre, nu cerem favoruri, ci doar dreptul la o viață demnă și la egalitate de șanse, în acord cu prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de România prin legea 221/2010.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...