spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăLocalStatui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle, noile atracții ale Botoșaniului (video)

Statui cu Mihai Eminescu și Veronica Micle, noile atracții ale Botoșaniului (video)

Niște statui recent amplasate în Parcul „Mihai Eminescu” reprezintă noua atracție a Botoșaniului. Destul de vehiculate pe rețelele sociale, statuile au atras atenția chiar și oamenilor din alte județe sau țări, care nu au ratat ocazia de a face o poză cu poetul nepereche.

De săptămâna trecută, colina din Parcul mare este tronată de statuia lui Mihai Eminescu stând pe o bancă, iar lângă lac este amplasat grupul statuar format din Mihai Eminescu și Veronica Micle stând în picioare. Statuile sunt ancorate în platforme betonate prevăzute cu corpuri de iluminat de jos în sus.

Acestea, la fel ca și pietrele cu versuri din ,,Luceafărul”, fac parte din ,,Eminescu- One Culture, One Route in Botoșani- Bălți.

„Este o inițiativă interesantă, îmi place. Sunt din Neamț, am venit în vizită la colega mea. Nu am putut să ratez statuile, le-am văzut înainte pe Instagram la ea. Am făcut și drumul cu strofele din Luceafărul, strofele care se regăsesc pe pietrele acelea, mi se pare și asta fascinant”, a spus o tânără din Neamț.

„Soția mea este de aici, din Botoșani. Noi am venit în vacanță acasă la părinții ei. Am ieșit la plimbare cu prietenii noștri pentru că am mâncat mult de Crăciun, cam așa se întâmplă, acum am văzut statuile, anul trecut nu erau. Știu despre Mihai Eminescu că este cel mai bun poet al vostru, al românilor. Are creații uimitoare”, a mai spus un britanic.

Despre proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”

Proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Instrumentul European de Vecinătate, valoarea totală fiind de 1.620.625,26 euro. Managerul de proiect este Raluca Bălășcău, șeful Serviciului Management Proiecte din cadrul Primăriei Botoșani.

Liderul de proiect este Primăria Municipiului Botoșani, instituție care are ca parteneri Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bălți. Proiectul a fost lansat în aprilie 2022 și va fi implementat timp de doi ani.

Acest proiect urmărește creșterea atractivității turistice a municipiilor Botoșani și Bălți, din zona transfontalieră România – Republica Moldova, cu un nou traseu cultural turistic comun, ce creează o imagine turistică unică și diferențiază regiunile țintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice și milenare: artă, personalități, evenimente culturale locale, punând în valoare moștenirea culturală comună româno-moldovenească.

Ce activități sunt organizate la Botoșani

  • Înființarea unei rute turistice culturale transfrontaliere. Va fi realizat un traseu pietonal cultural „Mihai Eminescu”, începând din Centrul Istoric al municipiului Botoșani, cu obiectivele Centrul Național de Informare Turistică Botoșani, Aleea Cafenelelor, Restaurantul Ciocârlia, Biserica Uspenia, Locul nașterii poetului Mihai Eminescu, Casa Sommer, clădirea Primăriei Municipiului Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu”, Parcul Mihai Eminescu și Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
  • Crearea unei expoziții transfrontaliere permanente, dedicate proiectului, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani
  • Implementarea unui calendar comun de evenimente tematice culturale transfrontaliere în municipiile Botoșani și Bălți
  • Organizarea unei vizite de studiu în municipiul Botoșani
  • Organizarea unui summit turistic în Botoșani
  • Organizarea unei vizite de cercetare de patru zile la Memorialul Ipotești, Centrul Național de Studii Mihai Eminescu
  • Organizarea unui concurs online de desene bazat pe opera poetului
  • Elaborarea strategiei de promovare turistică a Municipiului Botoșani, inclusiv promovarea traseului turistic transfrontalier eminescian.

Tot în cadrul proiectului sunt reabilitate și două foișoare din Parcul „Mihai Eminescu”.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...