duminică, mai 19, 2024
AcasăLocalCele mai puternice rugăciuni, citite în biserici, în noaptea dintre ani (VIDEO)

Cele mai puternice rugăciuni, citite în biserici, în noaptea dintre ani (VIDEO)

În noaptea Sfântului Vasile s-au citit în bisericile din județ moliftele Sfântului Vasile, cele mai puternice rugăciuni existente. Acestea nu se citesc decât în această zi specială, la Revelion.

Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.

De ce e interzis să le citim

În momentele de cumpănă ale vieții, oamenii se îndreaptă spre divinitate și rugăciune. Moliftele Sf. Vasile reprezintă o serie de blesteme aprige, adresate diavolului. Din acest motiv, credincioșilor nu le este recomandat să le citească.

Moliftele Sfântului Vasile sunt considerate unele cele mai puternice rugăciuni. Astfel, acestea se citesc după o rânduială strictă, doar de anumiți preoți. Credincioșilor le este recomandat să nu rostească singuri aceste rugăciuni.

Ce sunt, de fapt, Moliftele Sfântului Vasile

După anii ’90, în noaptea de Anul Nou sau a doua zi, pe 1 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Vasile, preoţii citesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare. Acestea cuprind o înșiruire de blesteme aprige asupra Diavolului.

Din anul 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a decis ca acestea să se citească doar în anumite condiţii.  De altfel, clericii din Sfântul Sinod au precizat atunci că citirea acestor rugăciuni este făcută cu precădere în zona de sud a țării. Treptat, mulți preoți au renunțat la această practică, înțelegând însemnătatea ritualului aparte de rugăciune.

„În cadrul îndrumărilor respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul ţării) neaprobată de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale ţării şi mai ales în practica altor Biserici Ortodoxe surori“, arăta Sfântul Sinod.

Considerate cele mai înfricoşătoare rugăciuni ale Bisericii, aceste molifte nu sunt citite de toți preoții ortodocși. Mulți dintre aceștia se feresc să rostească aceste blesteme adresate diavolului.

Preoții aleg să facă aceste slujbe trec printr-o pregătire aparte. Conform rânduielii bisericești, aceasta presupune un post curat, rugăciune şi spovedanie. Din acest motiv, Biserica a restricționat citirea acestora la începutul de an, într-un moment al bucuriei și înnoirii.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
cer fragmentat
14.6 ° C
15.6 °
14.4 °
73 %
1.8kmh
55 %
sâm
13 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când mâncarea e gustoasă, culoarea politică nu mai contează.

EDITORIAL

În urmă cu vreo douăzeci de ani când la putere, în anul electoral, era punga cu ulei, zahăr sau făină, hâtra mătușa Maria din...

EPIGRAMA ZILEI

De-abia acum, în miezul verii, Când i-am văzut la plajă goi, Am înțeles traseul berii: Dintr-un butoi, în alt butoi! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...