spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalProfesor condamnat pentru corupere sexuală a minorilor. Un elev a rupt tăcerea...

Profesor condamnat pentru corupere sexuală a minorilor. Un elev a rupt tăcerea (VIDEO)

Procesul profesorului din Liceul Ştefăneşti, acuzat de un elev că l-a abuzat sexual, a luat sfârşit. Judecătorii botoşăneni s-au pronunţat, miercuri dimineaţă, după un proces care a durat un an jumătate. În luna august 2022, profesorul de la Liceul Ştefăneşti a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de coruperea sexuală a minorilor.

Conform deciziei, intanţa îl „condamnă pe inculpatul CS, pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea sexuală a minorilor (două acte materiale) la pedeapsa de 2 ani închisoare. Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a comunica cu persoana vătămată, ori de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 50 metri pe o perioadă de 2 ani, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”.

Decizia instanţei este însă ca profesorul să execute pedeapsa sub supraveghere. „Suspendarea sub supraveghere a pedepsei sus menţionate pe un termen de supraveghere de 3 ani”, este decizia instanţei botoşănene.

„Copilul şi acum merge la consiliere”

Mai mult, instanţa a dispus prelevarea probelor biologice de la profesor, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.). Pe lângă suma de aproape 10.000 de lei care reprezintă cheltuieli de judecată, profesorul de la Luceul Ştefăneşti va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile la Camera Agricolă Judeţeană Botoşani, sau în cadrul Primăriei oraşului Ştefăneşti, judeţ Botoșani. De asmenea, acesta va trebui să urmeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune.

Acum, mama copilului speră că lucrurile se vor linişti şi mai ales că băiatul va putea reveni la viaţa normală. „Copilul şi acum merge la consiliere. Numai Dumnezeu știe şi el va hotărî ce va fi. Cel puţin, să nu mai fie şi alte victime prin şcoală”, a spus mama elevului.

Profesor înregistrat pentru susţinerea acuzaţiilor

Cazul şocant a ieşit la iveală în iarna lui 2022. Atunci, mama unui elev de 15 ani, de la Liceul din Ştefăneşti, a făcut o plângere la Poliţie, la adresa unui profesor de agricultură din liceu. Aceasta a reclamat că fiul ei a fost atins într-un mod nepotrivit de cadrul didactic, care îl invitase în birou. Mai mult, cadrul didactic i-ar fi făcut şi o serie de sugestii nepotrivite. Femeia a prezentat oamenilor legii şi o înregistrare audio în acest sens, făcută chiar de fiul ei.

Copilul a fugit la un moment dat din biroul profesorului. Ulterior, cadrul didactic a încercat să îi convingă pe mamă şi copil să nu facă reclamaţie.

La scurt timp, poliţiştii au declanşat o anchetă vizându-l pe profesor. La un moment dat, acesta a fost şi supus unei percheziţii cu trupele speciale, timp în care copilul a avut nevoie de consiliere psihologică. Deşi iniţial profesorul şi-a luat un an de concediu fără plată, peste câteva luni a făcut cerere pentru a se întoarce în activitate. În luna mai a acestui an a primit acceptul consiliului de administraţie al liceului de a se întoarce la catedră, însă între timp poliţiştii botoşăneni au emis un ordin de control judiciar, pentru a preîntâmpina chiar acest lucru, întoarcerea acestuia în rândul elevilor.

În mod ciudat, profesorul şi-a depus o cerere de concediu fără plată la liceu, iar în aceeași zi a şi contestat în instanţă decizia de suspendare a contractului de muncă, cerută chiar de el. În mod firesc, instanţa a respins cererea, astfel că acesta a rămas departe de catedră.

Ulterior, în primăvara lui 2023 acesta şi-a dat demisia din liceu. „Putem confirma că domnul profesor şi-a depus demisia în cursul lunii februarie. Nu a invocat vreun motiv anume”, a precizat inspectorul școlar general, Bogdan Gheorghe Suruciuc.

Profesor trimis în judecată după şase luni de anchetă

Cazul a fost relatat în mai multe rânduri în paginile „Monitorului de Botoșani”. A fost prezentată inclusiv o înregistrare care a ajuns şi pe mâna anchetatorilor, dar şi mai multe mesaje ale profesorului. După ce au derulat o anchetă timp de câteva luni, poliţiştii au comandat şi o percheziţie informatică în calculatoarele profesorului acuzat, însă dovezile strânse nu ar fi fost concludente.

După exact şase luni de la mediatizarea cazului, procurorul care a instrumentat dosarul a decis totuşi trimiterea în judecată a profesorului, deşi poliţiştii care au anchetat cazul au propus clasarea dosarului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...