spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalMedicii de familie anunță acțiuni de protest de joi. Care sunt nemulțumirile

Medicii de familie anunță acțiuni de protest de joi. Care sunt nemulțumirile

Medicii de familie anunță acțiuni de pichetare ale prefecturii și sediului Casei de Sănătate în ziua de joi, la ora 15.30.

După anul 2019, o creștere semnificativă a decontărilor către asistența medicală primară s-a făcut în iulie 2023, o dată cu intrarea în vigoare a noului contract.

„Noi nu putem intelege cum a fost structurat bugetul asigurarilor medicale de sanatate pentru anul 2023 si, in special, pentru medicina de familie, daca a fost posibila achitarea integrala a decontarilor catre medicii de familie doar in lunile august(pentru serviciile efectuate in iulie 2023), respectiv septembrie(pentru serviciile efectuate in luna august 2023). Doar doua luni consecutive.

Incepand cu luna octombrie, cand trebuiau achitate deconturile pentru luna septembrie 2023, au inceput platile partiale, in diferite procente, iar aceste deconturi au fost achitate in interval de doua luni. Acelasi lucru s-a intamplat pentru luna noiembrie si pentru luna decembrie, primind defalcate pe parcursul a doua luni, deconturile pentru serviciile efectuate, iar acum, in luna ianuarie, primim banii cuveniti pentru serviciile prestate in luna decembrie 2023, in procent de doar 80%.

Si totusi, medicii de familie au fost la cabinet si au acordat servicii medicale populatiei, in procent de 100%, ba chiar mai mult, avind in vedere epidemia de viroze din acest sezon, iar serviciile facute „extra”, adica peste norma de 20 consultatii/zi, in medie. Dupa toate acestea, facturile pentru luna decembrie au fost mult diminuate la plata, pentru foarte multi medici de familie, la nivel national, fiind surprinsi si cei de la casele judetene de aceasta realitate”, se arată în comunicatul emis.

Venituri reduse pentru medicii de familie

În anul 2023, bugetul Ministerului Sănătății și al FNUASS a fost de 74 miliarde de lei dintre care aproximativ 4,8 miliarde au fost alocați medicinei de familie (6,6%).

Pentru anul 2024, bugetul Ministerului Sănătății și al FNUASS este de 80,45 miliarde din care doar 3,699459 miliarde alocați medicinei de familie (4,62%), asta reprezentând o reducere cu o treime a fondurilor pentru asistența medicală primară.

„În aceste conditii aparitia in „transparenta decizionala” a Ordinului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a H.G. nr.521/2023 si a Hotararii privind modificarea si completarea H.G. nr.521/2023, acte normative care modifica valorile de puncte prin care se face plata activitatii derulate de medicii de familie in cabinetele lor si care reprezinta o diminuare cu 36% la plata „per capita”, respectiv 22,5% la plata „per serviciu”, ducand la o diminuare cu 26% a venitului lunar.”

Care sunt revendicările medicilor de familie

Medicii de familie din județul Botoșani, prin reprezentanții desemnați, solicită următoarele:

  • retragerea actelor normative de pe site-ul CNAS, postate în Transparența decizională;
  • sustinem toate asociatiile profesionale din tara in demersurile facute si ne alaturam si noi acestora;
  • sustinem Colegiul National al Medicilor din Romania in demersurile legate de rezolvarea acestei situatii dificile;
  • ne vom alatura protestelor celorlalte organizatii profesionale din tara si vom actiona in acelasi spirit cu ele si cu CNMR, mergand pana la nesemnarea actelor aditionale pentru perioada 01.02.2024-31.12.2024.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...