spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocalNegocieri cu succes pentru medicii de familie. Tarifele de anul trecut rămân...

Negocieri cu succes pentru medicii de familie. Tarifele de anul trecut rămân în vigoare până în luna iunie

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) ar putea renunța la proteste și ar putea lucra în continuare în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Medicii au obținut, la negocierile de joi cu CNAS, aceleași tarife din anul 2023 pentru prima jumătate a anului 2024, pe care CNAS își dorea inițial să le scadă pentru 2024, a anunțat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu. Principala nemulțumire a medicilor era că CNAS publicase, în transparență decizională, propuneri de tarife decontate cabinetelor mai mici decât în 2023.

„Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a anunțat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu.

Penalizările progresive eliminate pentru medicii de familie

De asemenea, s-a decis să se elimine penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă.

Vorbim de zone defavorizate în care un medic trebuia să facă faţă unui număr mult mai mare de pacienţi înscrişi pe listă şi atunci s-a acceptat să se renunţe la penalizarea acestor colegi, care munceau mai mult de fapt. De asemenea, s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultaţii pe zi. (…) CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor şi care se referă la validarea serviciului de către membrii familiei”, a explicat Daniel Coriu.

„Un conflict îngheţat sau amânat”

La rândul său, președintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator (APMA), Cosmin Alexandrescu, a atras atenția că această decizie de menținere neschimbată a valorii punctelor reprezintă „un conflict îngheţat sau amânat”. Președintele APMA a subliniat faptul că medicii trebuie să aibă un venit predictibil pentru a-şi dota cabinetele cu aparatură.

Având în vedere că discutăm doar despre o soluție de moment, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească, până la 1 iulie, soluţii pentru eficientizarea, creşterea calităţii serviciilor medicale şi plăţi suplimentare pentru serviciile aferente prevenţiei.

De altfel, CMR are, începând din 2021, grupuri de lucru formate din specialiști cu mare experiență care se pot implica în această problemă. Organizația și-a arătat disponibilitatea de a continua această activitate și de a se implica în continuare în soluționarea acestei situații.

Medicii au ieşit în stradă

Ieri, 60 de medici de familie şi asistenţi din judeţul Botoşani au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de deciziile guvernanţilor ce duc la reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă. Medicii spun că această măsură le va reduce salariile chiar și cu 30%.

Protestul a venit după ce, cei 140 de medici familie din judeţul Botoşani au refuzat în unanimitate să semneze noul Contract cadru propus de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate începând cu 1 februarie.

Medicii de familie din mai multe județe au protestat în această perioadă, nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătea, de la 1 februarie, reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă. Medicii spun că această măsură le reduce salariile chiar și cu 30%.

De la ce a pornit totul

CNAS a propus joi, 11 ianuarie, valori mai mici pentru punctele per capita (pentru fiecare pacient) și per serviciu pentru medicina de familie și ambulatorie (policlinici), scrie Europa Liberă. Instituția responsabilă de decontarea serviciilor medicale din România a motivat decizia „ținând cont de bugetul aprobat pentru 2024”. Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023. În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023. Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei. Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei. Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.8 ° C
19.3 °
18.6 °
49 %
3.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...