spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocalCultura duce lipsă de personal specializat (video)

Cultura duce lipsă de personal specializat (video)

Șefii instituțiilor de cultură din Botoșani s-au plâns ministrului Raluca Turcan de lipsa personalului specializat. Potrivit acestora, mulți angajați ajung la vârsta pensionării și sunt din ce în ce mai puțin tineri care accesează acest domeniu la stat.

Întâlnirea a avut loc joi, 25 ianuarie, la Palatul Administrativ. Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”, a fost cel care a deschis subiectul lipsei de specialiști. Acesta susține că teatrele nu duc lipsă de actori, ci de personal tehnic precum, operatorii de lumină.

„În momentul de față, la teatru avem un aflux foarte mare de absolvenți de actorie, nu poate absorbi piața cu teatrele din România absolvenții de actorie. La polul opus lipsa specialiștilor, nu avem personal tehnic școlarizat. În acest moment, Teatrul „Mihai Eminescu” are doi operatori de lumină care s-au pensionat, îi rugăm noi să vină să ne ajute la spectacole pentru că nu găsim tineri specialiști, nu mai există așa ceva”, a declarat Lucian Băleanu, director adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”.

Instituția s-a arătat dispusă să ajute tinerii să deprindă meseriile tehnice, însă s-a confruntat cu o altă problemă, cea a reorientării către sfera privată.

„Dacă îi preluăm noi pentru școlarizare, în momentul în care își termină studiile sau cursurile, se duc în privat sau în altă parte, pentru că salariile sunt infernal de mici”, a mai adăugat acesta.

„Vin și lucrează alături de noi oameni care sunt pasionați de domeniu, fără a avea neapărat o pregătire”

Printre cei care au luat cuvântul pentru a semnala această problemă s-a numărat și managerul Centrului de Creație. Iustina Irimia a amintit că nu există școli de pe băncile cărora să iasă tineri instruiți în cultura tradițională.

„În cultura tradițională nu prea există școlarizare, specializare și atunci vin și lucrează alături de noi oameni care sunt pasionați de domeniu, fără a avea neapărat o pregătire în acest domeniu”, a spus Iustina Irimia, managerul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani.

„Încă nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm”

Însă ministrul Raluca Turcan a spus că nu știe cum să gestioneze situația specialiștilor care lipsesc din instituțiile botoșănene.

„Pe partea de motivare a debutanților, să zicem că o rezolvăm prin legea salarizării, colegii din Guvern îmi spun că cel mai târziu la 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare noua lege a salarizării. (…) Pe partea de specialiști care să intre în domeniul cultural încă nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm. Dacă sectorul este mai atractiv salarial, atunci și specialiștii să intre în școală să facă, fie că vorbim de școli profesionale, fie că vorbim de universități”, a spus Raluca Turcan.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
77 %
2.8kmh
58 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...