spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalConsilierii USR explică bugetul municipiului. "Pe dezvoltare este la mai puțin de...

Consilierii USR explică bugetul municipiului. „Pe dezvoltare este la mai puțin de jumătate față de anul trecut” (video)

Organizația din Botoșani a Uniunii „Salvați România” (USR) a organizat o conferință de presă la doar o zi după ședința de aprobare a bugetului local. Membrii partidului au taxat absența primarului Cosmin Andrei de la ședința de CL, dar au explicat și aspectele esențiale ale bugetului pentru anul 2024.

Marţi, membrii USR au prezentat succint cele 270 de pagini ale proiectului pentru bugetul local. Raluca Curelariu consilier local și vicepreședinte USR Botoșani, a început cu expunerea unei liste a subvențiilor sau a alocărilor financiare către structuri din subordinea primăriei.

Modern Calor este în capul listei, 6 milioane de lei este subvenţia alocată pe termoficare, în condiţiile în care conducerea societăţii a solicitat 14.486,35 de lei. Pentru transport au fost alocați 9,4 milioane de lei, 5,1 milioane de lei pentru dobânzi, 9,85 milioane de lei pentru Poliția Locală.

„Vedem că bugetul pentru anul 2024 este cu 14% mai mic decât cel din 2023, vedem cum guvernarea PSD – PNL afectează inclusiv bugetele localităților în care trăim. Ce este de remarcat e că bugetul pe dezvoltare este la mai puțin de jumătate față de anul trecut. Din cele 58 de milioane rezervate pentru investiții în anul 2024, vă pot spune că 30 de milioane vin din PNRR”, a afirmat Raluca Curelariu.

Pentru Padoc au fost alocați 1,1 milioane de lei din care doar 5 mii de lei pentru hrana animalelor. Potrivit Ralucăi Curelariu, asta înseamnă că „municipalitatea botoșăneană se bazează, și în 2024, pe donații și pe susținerea oamenilor din Botoșani. Nu își alocă bani ca să aibă grijă de animalele din padoc”.

Investiții făcute doar pe hârtie

Consilierul a făcut și o prezentare a investițiilor care sunt doar pe hârtie. Adică acele investiții care sunt trecute în bugetul anului 2024, dar fără alocare bugetară. „Le-am trecut, dar nu au alocat bani, tocmai ca bugetul să pară mai generos”, a punctat Curelariu.

La acest capitol se încadrează construirea de insule ecologice, documentarea tehnică pentru amenajarea spațiilor verzi, extinderea rețelelor de gaz, PUZ locuințe pentru tineri pe strada Pod de Piatră. Tot aici sunt prinse și extinderea rețelei de iluminat pentru strada Aluniș, strada Iacobovici, Ion Creangă, amenajarea de locuri de joacă noi prin DSP și extinderea cimitirului Eternitatea.

Aceleași străzi prinse în buget ani la rând

În continuare, Marcel Gheorghiță, un alt consilier local USR, a făcut o prezentare a străzilor prinse în buget ani la rând, dar care arată jalnic în continuare.

„Noi am fost chiar după alegeri și pe Aluniș, e la fel chiar și mai rău. A fost prinsă în 2023. În 2022, 2023 la fel, este din ce în ce mai distrusă, nici măcar un pic de piatră, nu mai spunem de asfaltare. Smârdan, Parcul Tineretului, a fost prinsă în 2021, 2022, 2023. La fel, nu avem nimic, nu va fi reabilitată în viitorul apropiat”, a explicat Marcel Gheorghiță.

În aceeași situație se află și strada Peco. Aceasta a fost prinsă în buget în 2022 și 2023, dar nu au fost alocări nici pentru documentația tehnică. Jalnic arată și strada Grigore Antipa care a fost prinsă în proiectul de buget din 2021, 2022 și 2023, însă nici pentru aceasta nu a avut bani alocați pentru un studiu de fezabilitate.

Lipsa primarului taxată

Absența primarului de la ședința de ieri nu a fost trecută nici azi cu vederea. Mai ales că edilul nici nu și-a justificat absența. Totodată, ședința nu a mai fost transmisă live pe pagina de Facebook a instituției, ca până acum, iar proiectul nu a fost dezbătut în ședințe publice.

„Domnul primar a decis să nu vină ieri la ședința de Consiliu Local, este pentru prima dată de când urmăresc activitatea când edilul orașului decide că prezența lui nu e necesară la cea mai importantă ședință de Consiliu Local și vă aduc aminte că nu am avut nici un fel de dezbatere publică pe buget. Forma detaliată a bugetului a fost publicată cu doar câteva zile înainte de ședință. Proiectul de buget, pe care a trebuit să-l studiem de joi până luni, are 270 de pagini, așa vrea primarul Cosmin Andrei să conducă orașul”, a spus Raluca Curelariu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
9.9 °
61 %
0.8kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...