spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalMedicul Claudia Malancea şi asistenta Marinela Preda se întorc la muncă după...

Medicul Claudia Malancea şi asistenta Marinela Preda se întorc la muncă după ce au scăpat de arest

Medicul şef al secţiei de terapie intensivă, Claudia Malancea, dar şi asistenta şefă, Marinela Preda, ambele inculpate în dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean, se pot întoarce la serviciu. 

Cele două au fost eliberate recent din arestul la domiciliu. Atunci instanţa i-a interzis medicului Claudia Malancea să exercite „funcţia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv de medic la Secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, sediu central de pe strada Arhimandrit Marchian nr. 11, municipiul Botoşani, precum şi de membru în cadrul oricărei comisii de concurs privind angajări în sistemul medical”. Aceasta are voie, însă, să lucreze ca medic de anestezie – terapie intensivă pe o altă secție a Spitalului Județean, fie la Pediatrie, fie la Maternitate.

O situaţie similară este şi în cazul asistentei Marinela Preda. Aceasta va putea activa în cadrul unei alte secţii din spital. În acest context cele două au depus cereri pentru a se putea întoarce în câmpul muncii.

„Am primit clarificări de la DNA în legătură cu fiecare angajat în parte. În cazul celor două, interdicția este să nu exercite funcția de medic, respectiv asistent medical în secția de terapie intensivă din sediul principal, aflat pe strada Marchian. Noi ca angajator nu le putem suspenda dreptul la muncă pentru că nu au interdicții în acest sens. În cazul altor angajaţi ni s-a specificat clar că nu pot reveni la serviciu. În cazul altora din dosar, cum ar fi unii medici, aceştia sunt deja la muncă”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Medic şi asistentă abia eliberate din arest

Medicul şef al secţiei de terapie intensivă, Claudia Malancea, dar şi asistenta şefă, Marinela Preda, au fost eliberate, pe 9 februarie, din arestul la domiciliu.

Claudia Malancea este cercetată pentru luare de mită, iar Marinela Preda este acuzată de luare de mită și de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

Cele două au fost plasate de magistraţi sub control judiciar după ce au petrecut aproape două luni în arest şi arest la domiciliu.

 

Descinderi în zeci de locaţii 

 

Dosarul în care sunt anchetate cele două a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.

Procurorii DNA au reţinut atunci peste 75 de infracţiuni în total, pentru  11 inculpaţi. A doua zi, 10 dintre cele 11 persoane duse la audieri au fost arestate. După contestaţii, însă, doar opt dintre cele zece persoane arestate iniţial de procurorii DNA au rămas în arest pentru 30 de zile. Activitățile pentru care au fost reținuți cei în cauză sunt variate, dar cu același scop, de a aduna bani sau obiecte de valoare  în schimbul angajărilor, transferurilor din sectorul medical sau al personalului.

După 40 de zile de arest, cinci dintre inculpaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Între timp, încă trei angajaţi ai spitalului au fost plasaţi sub control judiciar pentru fapte similare. Detalii despre asta puteţi afla aici: https://www.monitorulbt.ro/prima-pagina/2024/01/16/inca-trei-angajati-ai-spitalului-anchetati-in-dosarul-angajarilor-pe-bani-cereau-spaga-intre-500-si-10-000-de-lei/. 

Angajări făcute pe bani

În referatul celor de la DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul.

Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată.

De obicei banii se dădeau prin interpuși, care promiteau să influențeze membrii comisiilor de angajare sau cei la care ajungeau banii erau chiar președinții comisiilor respective. Postul nu conta, că era vorba de asistentă, infirmier, electrician sau șofer, totul era pe bani, și pentru postul de fochist șpaga a fost de două mii de euro.

Persoanele care intermediau sau la care ajungeau banii erau cam aceleași, banii erau plătiți de cunoscuți ai candidaților, de părinți sau rude, de angajați ai spitalului cu intrare la cei în cauză. Aproape toți cei care plăteau promovau concursurile, însă au fost și nemulțumiți, care au ajuns martori la DNA, unii din cei care promiteau sprijin pentru angajare nu au reușit să se țină de cuvânt, e cazul administratorului de firmă reținut împreună cu angajații spitalului și fostul manager.

Arest pentru un primar din judeţ

De asemenea, în acest dosar a fost arestat şi primarul din Drăguşeni. Acesta este acuzat de acuzat de trafic de influență, după ce ar fi luat 2.000 de euro de la două persoane cărora le-a promis că va interveni pe lângă conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga, județul Botoșani, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a persoanelor respective pe un post de asistent medical. Promisiunea făcută de primar nu ar mai fi fost adusă la îndeplinire. Postul respectiv a fost ocupat, printr-un transfer, de către o altă persoană.

Care sunt acuzaţiile pentru fiecare inculpat

  • Doina Caba, 10 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
  • Crîşmaru Coca Stela, 4 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
  • Focşa Mirela Gabriela, 3 infracţiuni de trafic de influenţă, 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Tatarcan Silvian Adrian, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de trafic de influenţă. 2 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii, 1 infracţiune de instigare la fals intelectual,
  • Andronache Cristina Niculina, 7 infracţiuni de trafic de influenţă, 6 infracţiuni de complicitate la luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii,
  • Dornescu Daniela, 8 infracţiuni de trafic de influenţă, 4 infracţiuni de instigare la fals intelectual,
  • Calinciuc Liliana Laura, 4 infracțiuni de complicitate la luare de mită, 4 infracțiuni de complicitate la dare de mită,
  • Sărban Cornelia Anca, 1 infracţiune de luare de mită, 3 infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Preda Marinela, 3 infracţiuni de luare de mită, 1 infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publictăţii.
  • Malancea Claudia, 3 infracţiuni de luare de mită
  • Vîrlan George Marian, infracţiunea de trafic de infuenţă.
  • TITILIUC MIRELA, 2 două infracțiuni de luare de mită,
  • SURUGIU ANCA– luare de mită, în formă continuată,
    – folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • ANICHEI CLAUDIU, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
  • Eugen Nechita, acuzat de trafic de influență.
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...