spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocalFraţi uniţi de un destin tragic. Au fost ucişi amândoi de o...

Fraţi uniţi de un destin tragic. Au fost ucişi amândoi de o boală care face tot mai multe victime (VIDEO)

Fraţi uniţi de un destin tragic. Un bărbat din Dorohoi a avut parte de acelaşi sfârşit cumplit ca sora lui, care s-a stins din viaţă în urmă cu mai puţin de un an.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a ajuns la Botoșani în stare gravă din cauza unor afecțiuni respiratorii. La fel ca sora lui, bărbatul avea o greutate ieşită din comun. Potrivit cadrelor medicale, pacientul, care cântărea 224 de kilograme, a ajuns la spital cu o ambulanţă specială. Nu mai puţin de 12 pompieri au fost mobilizaţi pentru a-l putea coborî din autospeciala de transport victime multiple SMURD.

Din cauza stării grave acesta a ajuns direct la Reanimare. „Pacientul a ajuns în unitatea noastră în stare foarte gravă. Prezenta insuficienţă respiratorie cronică acutizată, bronhopneumopatie obstructivă cronică acutizată, cord pulmonar cronic decompensat, fibrilaţie atrială, comă cauzată de acumularea exceivă de dioxid de carbon în sânge, obezitate morbidă. A fost internat direct la terapie intensivă. Din păcate, în ciuda eforturilor colegilor, în după-amiaza zilei de marţi a suferit un stop cardiac ireversibil, fiind declarat decesul. Prognosticul a fost extrem de rezervat de la început”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Sora bărbatului s-a stins anul trecut

În aprilie anul trecut, sora bărbatului, în vârstă de 59 de ani, a ajuns la spital în stare gravă. Femeia suferea de obezitate morbidă şi, potrivit unei estimări a medicilor, aceasta cântărea peste 240 de kilograme. Familia spunea că aceasta ar fi început să ia foarte mult în greutate în ultimele două luni. Din acest motiv până şi deplasarea prin casă îi era dificilă şi o făcea cu ajutorul unui cadru.

La un moment dat, când a încercat să ajungă la baie în apartamentul în care locuia, femeia s-a sprijinit pe cadru prea tare, acesta a cedat, iar ea a căzut în genunchi pe gresie. De acolo au început problemele. A ajuns la Spitalul Dorohoi, de unde cu greu a fost trimisă la Botoșani, unde a decedat câteva zile mai târziu.

Sistem schimbat de o tragedie

Situaţia de anul trecut a femeii de la Dorohoi le-a dat de gândit şi responsabililor din sistemul sanitar. Noul Contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ce a intrat în vigoare în iulie 2023, includea noi servicii legate de obezitate în pachetul de medicină primară.

În România prevalența obezității va crește la 35% în 2025, de la 22-25%, cât este în prezent, țara noastră având și cel mai slab nivel de pregătire pentru gestionarea obezității dintre țările UE.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
39 %
1.9kmh
100 %
joi
21 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...