spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialSuflu nou la liberali dar metehnele sunt vechi - George LAZĂR, director

Suflu nou la liberali dar metehnele sunt vechi – George LAZĂR, director

Se poate spune că, asemenea regelui Midas, care prefăcea în aur tot ceea ce atingea, Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, finanţatorul echipei de fotbal și acționarul principal al grupului Elsaco, latifundiar cu peste o mie de hectare și deținător al unui adevărat conac la Vârfu Câmpului, a ajuns spre finalul listei cu cele pe care poate un om foarte capabil și norocos să le realizeze într-o viață.

I-a mai rămas unul singur, anume politica, unde a ales să intre în PNL, partid care, cel puțin la Botoșani, sub conducerea Șoptică, Gireadă, Țurcanu, s-a diluat până spre non existență. Așa că după ce a cochetat cu liberalii, și-a făcut rost, probabil prin Bolojan de la Oradea, cu care face de altfel afaceri, de o intrare la Ciucă, vremelnicul lor șef, și a cerut capul și locul lui Șoptică. Desigur, ținând seama de rezultatele foarte modeste ale căpeteniei liberale locale, care a transformat filiala în afacere personală, Ciucă și-a dat fără ezitare acordul. În contrapartidă, Șoptică și-a convocat membrii și le-a cerut o declarație de susținere pe care aceștia, oamenii lui de casă, i-au oferit-o fără să clipească sau să întrebe la ce-i este necesară.

N-a mai fost nevoie de susținere, pentru că Șoptică și-a aranjat un loc la Camera Deputaților pentru alegerile din acest an, adică încă patru ani de  „dolce far niente”. Cumva, l-a convins totuși pe Iftime să-l mai țină în partid, chipurile ca să păstreze unitatea, în realitate ca să fie sigur că se alege cu locul jinduit. Iar Iftime, dând dovadă de o naivitate care în niciun caz nu-l caracterizează, a acceptat.

Ceea ce i-a făcut Șoptică lui Iftime, în judo poartă numele de procedeu prin sacrificiu. Mai precis, unul dintre luptători aparent cade, însă se răsucește în aer și-și întoarce și doboară adversarul. Șoptică se alege cu toate avantajele: cu forța financiară a lui Iftime, viitorul său loc de deputat este ca și câștigat, cu circa cincisprezece procente din voturi. Iar Iftime va fi băgat în față la alegerile locale, probabil pentru postul de președinte al Consiliului Județean, unde va da piept cu Doina Federovici. Oricum, liberalii nu aveau pe nimeni capabil să lupte cu oarecare șanse cu actuala șefă a Consiliului Județean, aflată de patru ani într-o continuă campanie electorală. Iar pentru cazul foarte probabil că Iftime nu va câștiga, va fi pus pe primul loc la Senat, înlocuindu-l pe Verginel Gireadă, care jinduia el la acea poziție. Este de la sine înțeles ce fel de anticampanie va desfășura acesta din urmă. Pentru a deveni senator, Iftime trebuie să adune cel puțin un sfert din voturile botoșănene, lucru foarte greu, dacă nu imposibil de făcut, cu un PSD în plină formă și cu AUR care-i suflă în ceafă, dar și cu Dreapta Unită care cel mai probabil va oferi un candidat redutabil, anume Viorel Iliuță, momentan angajat chiar la Elsaco.

După care, spre sfârșitul anului, lucrurile se vor așeza. Liberalii își vor linge rănile și-și vor alege alt șef în locul lui Ciucă, Verginel va redeveni primar, iar Iftime, în pofida banilor pe care-i va da la partid, cel mai probabil nu va obține niciun fel de funcție și, dezgustat de porția zdravănă de liberalism primită de la noii săi colegi, se va retrage. Marele câștigător va fi, din nou, Șoptică, iar cu noul său mandat de deputat va reveni triumfător la șefia filialei locale.

Nu e cinstit și nici drept, dar e politică măruntă, de nivel local, cu oameni mărunți, încârdoșați de plasa propriilor lor interese, de exact același nivel.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...