Valeriu Iftime, noul președinte al organizației județene a PNL Botoșani a reacționat la decizia de ieri a zecilor de primari și viceprimari PNL. Aceștia își părăsesc partidul și vor candida la alegerile locale sub sigla PSD.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Miercuri, 28 februarie, aleși locali din comunele botoșănene, în special liberali, s-au „înghesuit” la discuții cu Doina Federovici, președintele PSD Botoșani. În urma negocierilor, 23 de primari și viceprimari s-au hotărât să treacă la PSD.
Au trecut și nu prea la PSD
Practic, primarii pe care Doina Federovici i-a înglobat deja în „echipa PSD”, deși până mai ieri erau adversarii politici care se opuneau progresului pe care îl introduce președinta CJ în județ, nu au demisionat din partidele sub sigla cărora au fost aleși. Pentru că și-ar pierde mandatele, conform legii. De fapt, au anunțat că la alegerile următoare vor candida sub sigla PSD, probabil și în speranța că vor mai primi niște bani de la Consiliul Județean pe ultima sută de metri, înainte de alegeri.
Dacă vor fi excluși din propriile partide, din cauza anunțului că vor candida la PSD, atunci vor rămâne pe funcțiile de primar până la alegeri. Dacă nu, vor rămâne de formă liberali sau useriști sau aldiști până la alegerile locale, când vor putea liniștiți candida sub sigla altui partid.
„Bănuiesc că o să fie și reacții inverse”
Contactat de reporterii „Monitorul”, afaceristul Valeriu Iftime, noul președinte al organizației județene a PNL Botoșani, susține că nu știa de intenția colegilor de a merge către PSD. Deși se arată dezamăgit, acesta nu condamnă schimbarea, spunând că este normal să existe traseism politic în contextul alegerilor. Mai mult, intuiește că și primari din PSD vor dori să vină la PNL.
„Nu a fost nimeni să îmi spună de vreo nemulțumire, în afară de domnul Gireadă care și-a declarat lipsa de empatie față de mine. În rest, n-am avut nici un primar care să spună ceva. Povestea este că suntem în perioada în care primarii pot să își exprime dreptul de pleca dintr-o parte în alta, bănuiesc că o să fie și reacții inverse. Sunt dezamăgit că pleacă oamenii ăștia. Măcar bine că s-a făcut acum când am timp să reconstruiesc”, a declarat Valeriu Iftime.
„Tot s-a dărmat că am venit eu”
Despre posibilele plecări ale primarilor PNL s-a tot vehiculat în ultima perioadă. Mulți liberali susțin că venirea lui Valeriu Iftime la conducerea organizației județene a PNL Botoșani i-a divizat. La polul opus, Iftime îi invită pe toți cei nemulțumiți la discuții cu conducerea partidului de la centru.
„M-a deranjat atitudinea asta nervoasă, ca și cum tot s-a dărmat că am venit eu. Eu nu contest metoda, eu contest atitudinea lor față de mine, puteau să îmi spună asta. Restul poate fi discutat la București cu șefii partidului, cu cei care au decis să mergem pe varianta asta”, a explicat Iftime.
„Un mic-mare handicap”
Valeriu Iftime și-a asumat candidatura pentru președinția Consiliului Județean odată cu venirea în funcția de președinte al PNL. „Voi candida la președinția Consiliului Județean, lucrez acum la un program, o strategie pentru județul nostru”, a declarat acesta. Doar că voturile pentru Consiliul Județean depind aproape în totalitate de primari. În contextul în care PNL a mai rămas cu aproximativ 22 de primari din cei 78 ai comunelor botoșănene, cursa electorală pare să nu mai aibă rost. Însă Iftime se arată încrezător în forțele proprii și în tânăra echipă pe care o va scoate la înaintare pentru alegeri.
„E un mic-mare handicap. Cu siguranță îl pot surmonta prin oamenii noi pe care îi aducem, vom avea în fiecare comună candidați, vom forma echipe bune, tinere, motivate, adică nu aduc pe oricine, oricum, doar să am un candidat. Vreau să devenim un partid care să aibă un punct de vedere serios în politica botoșăneană”, a declarat președintele PNL Botoșani.
Întrebat dacă ar mai fi primari dispuși să treacă de cealaltă parte a baricadei, președintele PNL s-a rezumat la a spune că „sunt tot felul de zvonuri, nu mai cred nimic din politică. Într-o lună de zile am aflat atâtea minciuni și atâția oameni care se schimbă de la o zi la alta, încât pur și simplu îmi este greu să mai dau vreo declarație.
Lista noilor sociali democrați:
- Adrian Nistor (Pro România) – primarul comunei Brăești;
- Cătălin Gavril (PNL) – primarul comunei Corlăteni;
- Viorel Ciobanu (PNL) – primarul comunei Coțușca;
- Ionel Lucian Borfotină (PNL) – primarul comunei Cristești;
- Daniela Stredie (PNL) – primarul comunei Cristinești;
- Claudiu Ilaș (Pro România) – primarul comunei Dângeni;
- Marinel Moruz (USR) – primarul comunei Dimăcheni;
- Ștefan Dulgheru (PNL) – primarul comunei Leorda;
- Verginel Gireadă (PNL) – primarul comunei Mihai Eminescu;
- Dumitru Buzoianu (ALDE) – primarul comunei Românești;
- Marcel Chelariu (independent) – primarul comunei Suharău;
- Cozmin Iulian Epuraș (PNL) – primarul comunei Stăuceni;
- Constantin Cocoreanu (PNL) – primarul comunei Tudora;
- Ilie Munteanu – viceprimarul comunei Brăești;
- Marinel Bosac – viceprimarul comunei Corlăteni;
- Vasile Aghiniței – viceprimarul comunei Coțușca;
- Liviu Stănuc – viceprimarul comunei Cristești;
- Sorin Dumitru Bobișteanu – viceprimarul comunei Dângeni;
- Maria Pîntea – viceprimarul comunei Dimăcheni;
- Valerian Maloș – viceprimarul comunei Leorda;
- Valeriu Drobotă – viceprimarul comunei Mihai Eminescu;
- Marius Răschip – viceprimarul comunei Românești;
- Neculai Pachițanu – viceprimarul comunei Tudora.
Printre edilii care au trecut astăzi de partea social democraților se numără și primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă. Cu două săptămâni în urmă, acesta s-a retras din funcția de prim-vicepreședinte al Biroului Permanent Județean al PNL Botoșani tocmai din cauza lui Valeriu Iftime, însă susținea cu înverșunare că va rămâne membru al PNL. Reporterii „Monitorul” au încercat să-l contacteze telefonic, dar nu a răspuns și nici nu a revenit cu un alt apel până în momentul publicării materialului.
„Nu vreau acum să vorbesc”
Majoritatea edililor care au schimbat tabăra au venit de la PNL, dar sunt și excepții, primarul din Dimăcheni a fost la USR, iar cel de la Dângeni la Pro România.
Reporterii „Monitorul” l-au contactat și pe primarul Marinel Moruz din comuna Dimăcheni, singurul primar USR din județ, dar acesta s-a rezumat la a spune „nu vreau acum să vorbesc”.