miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocalBotoșănenii se pregătesc pentru situații de urgență

Botoșănenii se pregătesc pentru situații de urgență

În contextul marcării Zilei Protecției Civile, timp de o săptămână, la nivelul județului Botoșani au fost organizate o serie de activități menite să promoveze comportamente preventive în comunitate. Pe parcursul unei săptămâni, mii de botoșăneni s-au implicat în diverse activități cu accent pe educație și pregătire pentru situații de urgență.

Activitățile au fost diverse, acoperind un spectru larg de riscuri și metode de prevenire. Puncte de informare preventivă, exerciții de evacuare pentru diverse scenarii precum cutremure, incendii sau inundații, expoziții de echipamente de intervenție și sesiuni de informare în comunități au fost doar câteva dintre inițiativele desfășurate. Sub deviza „Împreună mai pregătiți”, cei de la Inspectoratul pentru Situații de urgență (ISU) au avut loc opt acțiuni de informare și educare preventivă în municipiile Botoșani și Dorohoi, precum și în orașele Darabani, Flămânzi, Bucecea, Ștefănești și Săveni. Acestea au abordat diverse aspecte, printre care pregătirea pentru situații de urgență, utilizarea responsabilă a resurselor electrice și a gazelor, verificarea instalațiilor și a curățeniei acestora.

Exercițiul „Miercurea Alarmelor” a fost reluat pentru testarea echipamentelor și procedurilor de alarmare în situații de protecție civilă. În plus, exercițiile de evacuare în caz de cutremur au fost organizate în 28 de școli, instituții publice și fabrici de confecții, având scopul de a testa gestionarea situațiilor de urgență și de a instrui populația privind pașii de urmat pentru a se asigura că sunt în siguranță. În paralel, specialiștii din cadrul ISU Botoșani au desfășurat acțiuni de informare și instruire în comunități și centre de colectare a materialelor feroase, concentrându-se pe măsurile ce trebuie adoptate în cazul descoperirii unor elemente de muniție.

Studenții Facultății de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București au contribuit și ei la eforturile de educare, oferind liceenilor informații despre profesia de salvator și împărtășindu-și experiențele personale.

Ziua Educației Preventive în lăcașurile de cult a implicat activități în 46 de biserici din județ, cu distribuirea de materiale informative către enoriași. Acțiunea „Ziua Porților Deschise” a permis cetățenilor să viziteze șapte subunități ale forțelor de intervenție, unde au fost informați despre rolul și activitatea acestora.

În total, pe parcursul a 23 de activități de recunoaștere în teren, echipele ISU Botoșani au distribuit materiale informative și au oferit sfaturi despre prevenirea situațiilor de urgență. Populația a primit mii de pliante din cadrul unor campanii naționale precum „RISC”, „Siguranța copilului tău” sau „Un cămin sigur pentru copilul tău”, într-un efort de educare și conștientizare a riscurilor.

„Obiectivul acțiunilor a fost acela de a asigura educarea populației pentru cunoașterea diferitelor tipuri de risc, a măsurilor preventive și a comportamentului ce trebuie adoptat, în cazul producerii unor situații reale”, a precizat Doina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
7.6 ° C
9.6 °
7.2 °
66 %
2.3kmh
92 %
mie
13 °
joi
17 °
vin
17 °
sâm
14 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici (foto stânga) a fost în campanie electorală și la târgul agro-zoo de la Popăuţi.

EDITORIAL

Campanie electorală, desigur, astfel că nu trebuie să ne mire faptul că indivizii care visează să ne spolieze în următorii patru ani nu se...

EPIGRAMA ZILEI

Ba-i subțire, ba e gros Dar cu ... caracter frumos. Și oriunde pe pământ E ... purtător de cuvânt! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...