spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocalProiect pentru reducerea numărului de farmacii

Proiect pentru reducerea numărului de farmacii

Camera Deputaţilor are în prezent în dezbatere publică un proiect de lege ce prevede reducerea numărului de farmacii în zonele cu populații reduse, pentru a preveni monopolul pe piață și, conform inițiatorilor, pentru a proteja interesele consumatorilor. Noua lege ar poziţiona aceste unităţi la o distanţă de cel puțin 500 de metri una de alta. Regula ar urma să se aplice atât în orașe, cât și la sate.

Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP) şi-a exprimat sprijinul pentru aprobarea acestui proiect legislativ. Dacă va fi aprobat proiectul noile norme ar urma să se aplice doar pentru viitor, fără a afecta farmaciile actuale.

„Concentrarea excesivă a farmaciilor într-un perimetru mic poate duce la competiție neloială și la scăderea calității serviciilor oferite populației, cu retrogradarea cetățeanului de la statutul corect de pacient, la poziția de veritabil client. Astfel, este esențial să se ia în considerare aceste aspecte în dezvoltarea și reglementarea pieței farmaceutice pentru a asigura o îngrijire adecvată și de încredere pentru toți pacienții, conform cu nevoile acestora”, a transmis AFTAP.

Cum se procedează în prezent

În prezent legea prevede o farmacie comunitară la 3.000 de locuitori în București, o farmacie comunitară la 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţă de judeţ, și o farmacie comunitară la 4.000 de locuitori în celelalte oraşe.
Noile norme impun o distanţă de cel puţin 500 de metri între farmacii în mediul urban.

„Pentru mediul rural nu este necesară o raportare, la înființarea unei farmacii comunitare, la numărul de locuitori, având în vedere compunerea localităților din mai multe sate, fiind suficientă o farmacie comunitară amplasată la 2 km una față de cealaltă. În acest fel se continuă și încurajarea înființării farmaciilor comunitare în mediul rural, și totodată, se protejează farmaciile existente și oficinele, de posibilitatea creării unui mediu mult prea competitiv și închiderea farmaciilor deja existente”, mai transmite AFTAP.

România are peste 8.000 de farmacii

Cifrele ne indică faptul că România are peste 8.000 de farmacii, în 2023. Orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice.

Cu toate acestea, numărul lor înregistrează o ușoară scădere în comparație cu anul precedent, cu aproximativ 50 de unități mai puține.
Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...