spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăLocalCum justifică magistraţii eliberarea primarului acuzat de viol: "Nu ni se poate...

Cum justifică magistraţii eliberarea primarului acuzat de viol: „Nu ni se poate imputa că nu am ținut cont de traumele suferite de victimă”

Magistrații Tribunalului Botoșani au venit cu o serie de precizări care fac lumină, într-o oarecare măsură, în scandalul eliberării fostului primar al comunei Viișoara, Dinu Moroșanu, bănuit de viol.

Potrivit judecătorilor, la data judecării contestației la măsura arestării preventive, la dosar nu exista nicio evaluare făcută asupra victimei de către specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Prin urmare, cei din completul de drepturi și libertăți nu au avut cunoștință de existența evaluării și implicit de traumele suferite de victimă.

„La judecarea unei propuneri privind luarea unei măsuri preventive, instanța nu cere administrarea de noi probe, ci analizează probele existente la dosar, dacă acestea justifică sau nu luarea măsurii. În momentul analizării contestației, la dosar nu exista niciun raport de evaluare făcut asupra victimei de către specialiștii DGASPC, deși declarația victimei era semnată și de reprezentantul DGASPC. Prin urmare, nu ni se poate imputa că nu am ținut cont de traumele suferite de victimă pentru că nu exista raport de evaluare”, au arătat judecătorii.

Două ipoteze luate în calcul

Prin urmare, existau două ipoteze – ori raportul de evaluare a fost întocmit prea târziu, ori documentul nu a fost depus la dosar de către anchetatori. În aceste condiții, cei care ar fi trebuit să vină cu lămuriri erau procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani sau polițiștii (n.r. – adică cei care au solicitat arestarea preventivă a fostului primar), ei fiind cei care au pus la dispoziția instanței dosarul cu probele care dovedeau sau nu suspiciunea rezonabilă privind comiterea infracțiunii de viol asupra unui minor.

Astăzi, însă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Darabani, Bogdan Andrei Popescu, a precizat că raportul de evaluare întocmit de specialiștii de la DGASPC nu a ajuns nici în prezent la dosarul cauzei. „Documentul nu ne-a fost înaintat nici la această dată. Am înțeles că a fost o evaluare destul de complexă, întrucât a fost nevoie de patru întâlniri cu victima până la redactarea raportului final. Am făcut aceste mențiuni pentru că nu dorim să se creadă că cineva a omis să depună raportul de evaluare sau că s-a întâmplat altceva. În realitate, nici nu am primit documentul”, a explicat prim-procurorul Bogdan Andrei Popescu. Altfel spus, evaluarea invocată de DGASPC nu a fost înaintată anchetatorilor nici măcar la două săptămâni de la inițierea cercetărilor.

Fost primar acuzat că a profitat de o copilă

Fost primar în mandatul 2016 – 2020, Dinu Moroșanu a fost reținut pe 3 aprilie a.c. de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Darabani sub acuzația de viol. Potrivit anchetatorilor, în cursul zilei de 31 martie a.c., acesta ar fi profitat de o copilă de 16 ani din sat, care ar fi mers la magazinul fostului primar Dinu Moroșanu ar fi ademenit-o pe fată în locuință, unde ar fi violat-o.

În urmă cu două săptămâni, fostul primar a fost prezentat în fața instanței de drepturi și libertăți de la Judecătoria Darabani, care a dispus arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Măsura a fost contestată la Tribunal, iar după cinci zile petrecute în spatele gratiiilor, fostul edil a fost eliberat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.9 °
19.4 °
39 %
4.9kmh
5 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...