duminică, iulie 21, 2024
AcasăLocalLucian Vasiliu este poetul laureat pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”-...

Lucian Vasiliu este poetul laureat pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia (video)

Sâmbătă, 15 iunie, la Botoșani a fost acordat pentru a 33-a oară Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia. Laureatul ediției din acest an a fost fost poetul Lucian Vasiliu.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Consiliul Local și Primăria Municipiului Botoșani, împreună cu Fundaţia Culturală „Hyperion- Caiete Botoșănene” și Uniunea Scriitorilor din România, a organizat, în zilele de 14 și 15 iunie, cea de-a XXXIII-a ediție a Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia.

Decernarea Premiului Eminescu ar fi trebuit organizată în ianuarie

Asta deși, potrivit tradiției, evenimentul ar trebui să aibă loc pe 15 ianuarie. Această situație a apărut ca urmare a deciziei primarului Cosmin Andrei care și-a dorit amânarea evenimentului până după finalizarea lucrărilor de la teatru. Potrivit declarațiilor edilului oferite la începutul acestui an, reabilitarea instituției ar fi trebuit să fie gata în primele luni ale lui 2024. Finalizarea teatrului a tot fost amânată și nici până la acest moment nu se știe stadiul exact al lucrărilor, deși reporterii „Monitorul” au încercat să afle mai multe informații referitoare acest aspect.

Nouă poeți nominalizați

În acest an, au fost nominalizați poeții Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Grete Tartler, Lucian Vasiliu, Călin Vlasie și George Vulturescu.

Juriul Naţional de acordare a Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia fost format din Daniel Cristea Enache, Nicolae Oprea, Vasile Spiridon, Mihai Zamfir, Irina Petraș, Ioan Holban și Vitalie Ciobanu.

Cine este Lucian Vasiliu

Lucian Vasiliu este un scriitor român contemporan, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta s-a născut pe 8 ianuarie 1954, în comuna Puieşti, județul Vaslui. A debutat în 1981 cu volumul „Mona-Monada”, poeme, editura Junimea. În 1990, devine membru al Uniunii Scriitorilor. Din anul 2004 este membru şi al U.S.R. Chişinău.

În 1992 a urmat un Stagiu de management cultural (Bruxelles), recomandat de Andrei Pleşu, ministrul culturii. În 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural Naţional” al României. Din 2014 este coordonator al editurii Junimea (manager din august 2014) şi director-iniţiator al revistei Scriptor (din 15 ianuarie 2015).

A publicat peste 20 de cărţi de versuri, proză, jurnal de călătorie. Tradus în peste 20 ţări (antologii, presă culturală, cărţi de autor). Printre premiile naționale adăugate în palmares se numără „Nicolae Labiş” (1979), „Nichita Stănescu” (2010), Premiul Congresului Naţional de Poezie (2011), Premiul publicului la Turnirul Poeţilor (Efes, Turcia, 2012) etc. Nominalizat de trei ori la premiul naţional „M. Eminescu” (2014, 2015). Declarat scriitorul lunii februarie 2018 (proiect al Uniunii Scriitorilor).

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
22.9 ° C
23.3 °
21.6 °
62 %
0.9kmh
100 %
Dum
26 °
lun
29 °
mar
33 °
mie
31 °
joi
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...