spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BT"Universuri ancestrale", la Galerile de Artă "Ştefan Luchian" (foto, video)

„Universuri ancestrale”, la Galerile de Artă „Ştefan Luchian” (foto, video)

Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” găzduiesc expoziţia „Universuri ancestrale”, incluzând lucrări realizate de pictorii Cristian Bîrzoieş şi Marcel Alexa. La vernisajul care a avut loc astăzi, cei doi artişti au avut bucuria de a avea alături mulţi botoşăneni iubitori de artă.

Prezența pe simezele botoșănene a celor doi expozanți confirmă respectul acestora pentru arta autentică și pentru subiecte care, tratate cu o deosebită seriozitate și sensibilitate, creează universuri picturale demne de un exercițiu de admirație.

În debutul manifestării, muzeograful Ana Coşereanu a arătat că expozanţii au adus soare în galerie, în suflete şi multă bucurie. „Sunt uniţi de pasiunea pentru pictură, sunt, la fel, uniţi de tematica abordată. Avem aici universuri ancestrale, plecăm de la om, plecăm de la locul în care acesta trăieşte, peisajele pe care le vede,  florile pe care le cultivă şi al căror parfum îi bucură existenţa. Avem aici o lume. Din lumea aceasta facem parte şi noi”, a mai spus Ana Coşereanu.

Despre cei doi pictori şi lucrările lor deosebite, în care, alături de culori au picurat şi câte o fărâmă de suflet, au vorbit profesorii Angela Hreniuc, Victor Hreniuc şi muzeograful Gheorghe Median.

bty

Angela Hreniuc a arătat că dragostea pentru artă, simpatia şi prietenia pentru cei doi pictori i-au adus pe mulţi botoşăneni într-un loc unde au bucuria de a–şi încălzi sufletele cu rodul muncii creative a celor doi artişti. Ea a apreciat că munca şi dăruirea celor doi artişti se reflectă în frumuseţea lucrărilor expuse în galerii. Angela Hreniuc a reamintit că îl cunoaşte pe Cristian Bîrzoieş de când acesta era liceean şi tot atunci l-a sfătuit să urmeze calea artelor. El a ales economia, însă dragostea de frumos l-a făcut mai târziu să revină în lumea artelor, fiind în anul trei la Şcoala Populară de Arte „George Enescu”. „Petru mine este uimitor atâta dăruire, atâta muncă şi atâta sensibilitate, mai rar am întâlnit. Lucrările lui cuprind o tematică variată. Inspirat din lucrurile trainice, veşnice, de la sentimentul religios până la simbolistica unor obiecte poate la prima vedere lipsite de mare valoare materială, el le-a dat un simbol. Mă refer la naturile statice, de la natura interpretată prin flori, prin fructe, prin roadele pământului, subiecte care par banale dacă le spui teoretic şi care capătă o încărcătură şi o valoare artistică excepţională atunci când le vezi reprezentate în formă şi culoare”, a spus, printre altele,  Angela Hreniuc.

Pictorul Cristian Bârzoieş le-a mulţumit celor prezenţi şi i-a îndemnat să cumpere lucrări anunţând că mare parte din fondurile rezultate vor fi donate Anei Aciobăniţei, funcţionara de la Casa de Pensii, care are mari probleme de sănătate.

„Marcel Alexa este un cronicar plastic al Botoşanilor”.

bty

„Despre Marcel Alexa se poate vorbi la nesfârşit. El este unul dintre pictorii reprezentativi ai Botoşanilor şi pentru faptul că de vreo 25 de ani este prezent continuu pe simezele Galeriilor Luchian, fie în expoziţii de grup, fie în expoziţii personale. Cred că are şase expoziţii personale până acum. Marcel are meritul de a fi găsit un drum care să-l detaşeze şi să-l singularizeze între artiştii plasici botoşăneni. El a realizat faptul dramatic că trăim într-o vreme în care lucrurile se schimbă foarte repede, o vreme care trebuie fixată într-un fel. Cel mai bine o pot face tablourile, pictorii o pot realiza pentru că operele lor sunt de durată, pentru că ele circulă în diverse medii şi pentru că pot atrage atenţia mai bine decât pot să o facă o fotografie”, a spus Gheorghe Median. Potrivit istoricului, Marcel Alexa a pictat case vechi de la marginea oraşului, case bătrâneşti, care încep să fie tot mai puţine. A pictat şi interiorul caselor bătrâneşti, dar şi clădiri din Centrul Vechi. „Mai târziu a observat că din lipsa de grijă a celor care diriguiesc târgul, partea cea mai frumoasă a oraşului se deteriorează. Este vorba de Centru Istoric şi atunci a pictat foarte multe tablouri în care sunt înfăţişate clădirile de acolo. Eu cred că prin ceea ce a făcut el, a îndemnat şi a determinat ceea ce s-a şi întâmplat. A făcut să fie reparate 17 din cele 54 de clădiri de patrimoniu din centrul oraşului. Este un pictor care are încă multe de spus”, a precizat Gheorghe Median, adăugând că Marcel Alexa este un cronicar plastic al Botoşanilor.

Expoziţia „Universuri ancestrale” poate fi vizitată până pe 30 august, zilnic, în intervalul 9 – 17.00.

bty
bty
bty
Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
13.2 ° C
13.8 °
10.5 °
71 %
2kmh
11 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
17 °
joi
17 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...