spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTProbleme pe drumurile din județ din cauza primei zăpezi (video)

Probleme pe drumurile din județ din cauza primei zăpezi (video)

Prima zăpadă a dat peste cap circulația din județul Botoșani.

Situația cea mai grea se înregistra aseară pe drumurile naționale din nordul județului, unde s-au înregistrat mai multe ieșiri în decor, derapaje și blocaje, majoritatea cauzate de șoferi cu mașini echipate încă, la această vreme, cu pneuri de vară.

Am ieșit pe teren să verific care este situația de pe drumurile naționale și județene. Am vorbit cu reprezentanții instituiţilor responsabile și am înțeles că se acționează cu toate utilajele și se împrăștie material antiderapant. Se circulă în condiții de iarnă și ar trebui și șoferii să înțeleagă că pe o astfel de vreme nu se pot porni la drum cu pneuri de vară. Toate echipajele de poliție au ieșit pe teren și s-au organizat filtre pentru a verifica dacă mașinile sunt echipate corespunzător condițiilor de iarnă”, a declarat prefectul Dan Șlincu, aflat în drum spre Darabani, una dintre regiunile în care vremea pune cele mai multe probleme.

Drumurile Naționale nu au contract de deszăpezire

La ora actuală, Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani nu are încheiat contractul de deszăpezire cu firma care a câștigat licitația pentru că nu s-au alocat fondurile necesare de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „Nu avem probleme din această cauză, Avem pe teren 22 de mașini, 19 venite din celelalte județe ale Moldovei și trei ale noastre. Zece dintre ele sunt noi, de ultima generație. Dacă am fi avut contract numărul mașini ar fi fost tot cam același”, a declarat Viorel Zacrețchi, șeful SDN Botoșani. Acesta a recunoscut că au fost probleme în zona Darabaniului, mai exact la Lișna, unde un tir echipat cu cauciucuri de vară nu a putut urca o rampă, blocând pentru o perioadă circulația. Acesta a fost scos în afara părții carosabile și urma să pornească spre Darabani, însoțit de drumari, când drumul ajungea „la negru”. „Zăpada este de doi-trei centimetri, dar ninge abundent și se așează repede înapoi”, a declarat Zacrețchi.

Probleme mai mari în zona Săveniului

Probleme mari au fost și în zona Săveniului, unde un tir cu cauciucuri de iarnă a rămas blocat și nu a mai putut urca. De asemenea, la Avrămeni a nins puternic, dar utilajele au reușit să aducă drumul la stare circulabilă, în condiții de iarnă. „Acum (n.r. – aseară) sunt ceva probleme la Glodul Alb (Mihai Viteazu) (n.r. – la jumătatea distanței dintre Săveni și Ungureni) unde ninge viscolit și așează totul pe stradă. Avem două utilaje care acționează în zonă”, a mai declarat șeful de la Drumurile Naționale.

Mașini de deszăpezire scoase și pe drumurile județene

Firmele care au câștigat deszăpezirea pe drumurile județene au scos toate mașinile din baze și acționau aseară, doar că se intervenea pe nivelul de viabilitate stabilit de Consiliul Județean. Astfel, din cei aproximativ 652 de kilometri de drum județean, două treimi, mai exact 413 kilometri, au fost incluse în nivelul 2 de viabilitate, adică drumuri pe care nu se va interveni imediat pentru deszăpezire, ci abia după ce se va rezolva intervenția pe drumurile de nivelul 1, care sunt cinci sectoare ce totalizează aproximativ 90 de kilometri. „Toate utilajele sunt în teren, dar nu pot să fie în același timp pe teren. Ninge și nu se poate interveni cu sare când zăpada este de doi-trei centimetri. Nu ar fi eficient. Imediat ce se oprește ninsoarea vom reuși să aducem și drumurile la negru”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, cel care răspunde de drumurile județene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...