spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăLocal BTÎmbolnăviți de vremea schimbătoare

Îmbolnăviți de vremea schimbătoare

Variaţiile de temperatură ne dau cu totul peste cap organismul şi pot determina apariţia unor afecţiuni mai simple sau mai grave, în funcţie de cât de vulnerabil este organismul, însă este favorizată apariţia bolilor cardiovasculare.

Dacă ieri în weekend termometrele arătau 7-9 grade Celsius la amiază, peste două zile meteorologii spun că suntem ameninţaţi de -6 grade, deci o diferenţă de peste 15 de grade la care organismul trebuie să se adapteze într-un interval scurt de timp.

Dincolo de faptul că variațiile de temperatură dau bătăi de cap în ceea ce privește vestimentația, ele își pot pune amprenta și asupra stării de sănătate a botoşănenilor. Astfel, dacă în ultimile zile mercurul termometrelor a indicat la Botoşani şi 7-9 grade Celsius, începând de poimâine termometrele vor coborî brusc până aproape de cifra zero şi chiar -5, -6 grade.

Potrivit medicilor, oscilațiile bruște de temperatură slăbesc sistemul imunitar, deoarece organismul nu are timp să se adapteze la noile condiții de afară. „În mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură în câteva săptămâni, nu de pe o zi de altă. O imunitate slăbită face că organismul să contacteze mult mai ușor virusurile răspândite în aer. Așa se face că atunci când temperaturile sunt ba mici, ba mari, răcim mai repede decât dacă temperaturile ar fi constante”, a precizat medicul Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.

Pe lângă răceală, gripă, sau afecțiuni pulmonare, cei care suferă de boli cardiovasculare vor fi loviţi in plin. Variațiile de temperatură nu vor face altceva decât să le agraveze afecțiunile, din cauza frecventelor șocuri termice: în casă este cald, afară frig, în mașină cald, și tot așa. „În aceste condiții, mușchii inimii trec de la un șoc la altul, iar sănătatea ta devine tot mai fragilă”, mai spune medicul botoşănean.
Fluctuațiile de temperatură își spun cuvântul și asupra oaselor, articulațiilor, mușchilor și tendoanelor. De aceea, în zilele în care temperaturile se schimbă brusc, este posibil ca unele persoane se resimtă dureri în tot organismul.

Medicii susțin că un organism obosit este vulnerabil în față bolilor și se adaptează mai greu la schimbările de temperatură. Prin urmare, este recomandat să nu se neglijeze importantă somnului. Un somn de 7-8 ore pe noapte ajută organismul să se refacă după toate agresiunile la care a fost supus peste zi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
15.6 °
10.6 °
59 %
2.3kmh
9 %
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...