spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăLocal BTAfaceri pe bani europeni generate de pesta porcină (video)

Afaceri pe bani europeni generate de pesta porcină (video)

Pesta porcină africană, așa cum a fost și gripa aviară, este o oportunitate pentru unii de a face afaceri foarte bănoase.

La sfârșitul săptămânii trecute, în sala de ședințe „Nicolae Iorga” a Instituției Prefectului a fost prezentă Corina-Emilia Paraschiv, reprezentanta unei firme de consultanță care intermediază prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) achiziționarea și montarea unor stații de dezinfecție împotriva virusului pestei porcine africane. Aceasta le-a prezentat primarilor din sală faptul că aceste stații de dezinfecție înlocuiesc filtrele tradiționale dispuse atunci când apare un focar de pestă porcină. Costul unei astfel de stații ar fi de 30.000 de euro, în care sunt incluse și cheltuielile de consultanță, bani decontați în întregime din fonduri europene.

Primar: „Nu e așa cum spuneți”

La prima vedere, oficialii botoșăneni au părut încântați, însă primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, i-a trezit din visare în momentul în care a arătat că lucrurile nu sunt întocmai așa de simple, el achiziționând deja două stații de dezinfecție și intenționând să mai acceseze un proiect pentru alte două. „Nu e așa cum spuneți! O felicit pe doamna pentru ajutor, dar nu este așa simplu cum pare, pentru că trebuie să ai banii ori te duci la fondul de garantare să iei banii, pentru că ți se dau după ce-i investești. Dacă vorbiți că mâine începeți să faceți aceste instalații, va trebui să aveți 60.000 de euro, deci vreo două miliarde și ceva (n.r. – lei vechi) să le plătiți utilajele și după aceea să le recuperați banii”, a declarat Dumitru Chelaru. Acesta a povestit și cum a achiziționat el primele două stații, care, deși erau mai rudimentare, cu soluții de biocid, care presupuneau și aducerea de apă în zona în care erau montate, erau mai scumpe, aproximativ 50.000 de euro.

Stații ieftinite cu 20.000 de euro

În replică, reprezentantul firmei de consultanță i-a transmis că „într-adevăr aceste stații au costat 50.000 de euro, așa costa în Europa, dar am făcut tot posibilul să el reducem la 30.000 de euro, așa cum și dumneavoastră le-ați achiziționat, ca să se plieze pe finanțare și să nu fie nevoie de aport propriu”. Și asta, culmea, în condițiile în care noile stații sunt pe lămpi UVC și dotate cu senzori pentru a nu mai necesară prezența omului în zonă.

Pe lângă primarul comunei Pomârla, care intenționează să achiziționeze încă două stații, și Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia a demarat procedurile pentru a accesa fondurile europene necesare achiziționării acestor stații de dezinfecție.

Județul Botoșani este greu încercat de pesta porcină africană, la ora actuală fiind active cinci focare la mistreț, ceea ce presupune că aproape trei sferturi din comune sunt în zone de focar sau de protecție. La porcul domestic, în județ nu mai este niciun focar activ.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8.7 ° C
12.7 °
7.8 °
70 %
2.4kmh
23 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
24 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...