marți, iunie 18, 2024
AcasăLocal BTÎncă o promisiune pentru redeschiderea vămii de la Racovăţ. Punctul este închis...

Încă o promisiune pentru redeschiderea vămii de la Racovăţ. Punctul este închis de 12 ani

Trei sectoare de drum județean, DJ 291E (Punct vamal Racovăț – DJ 291C), DJ 291C (integral) și DJ 298 (DJ 291C – DN 19) urmează a fi preluate de Ministerul Transporturilor în vederea redeschiderii Punctului de trecere a frontierei de la Racovăț.

În urma demersurilor făcute de către Consiliul Județean Botoșani, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind preluarea acestor sectoare de drum județean și încadrarea lor în categoria funcțională a drumurilor de interes public național. De asemenea, au fost decise și investițiile care urmează să fie făcute de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în aceste sectoare de drum.

Astfel, în următorii doi ani, CNAIR va disponibiliza aproximativ 62 de milioane de lei pentru modernizarea sectorului ce se întinde de la Punctul Vamal Racovăț și până la Dorohoi și alte 5 milioane de lei pentru reparații pe sectorul de drum Punctul Vamal Racovăț – Fundu Herța – Cristinești – Dragalina. Potrivit Memorandumului aprobat de Guvern, vor fi investite 1,5 milioane lei în platformele de staționare și dotările vamale de la Racovăț.

Prin Memorandumul aprobat de Guvern s-au estimat și cheltuielile necesare pentru dotări Punctul vamal Rădăuți-Prut și lucrările ce se impun pe sectorul de drum național Rădăuți-Prut – Dorohoi, în următorii doi ani. Investițiile în Punctul vamal vor fi de aproximativ 1,1 milioane lei și vizează cântare, platforme cântar, containere și echipamente de calcul. De asemenea, vor fi alocate 3,5 milioane lei pentru lărgirea părții carosabile din incinta vămii și aproape 6 milioane de lei pentru lărgirea sectorului de drum DN 29A, Vamă – Pod Rădăuți-Prut.

Guvernul ia în calcul și alocarea a 9,2 milioane de lei pentru întreținerea sectorului de drum dintre Rădăuți-Prut și Dorohoi și a 1,3 milioane de lei pentru amenajarea unei platforme de staționare a vehiculelor grele în vederea controlului.

Premierul Ucrainei spune că se lucrează

La începutul lunii noiembrie premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a anunțat că în prezent se reconstruiește punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi, alte șase astfel de puncte urmând a fi deschise în viitor.

„Un punct de trecere a frontierei Diakivtsi-Racovăţ, aşteptăm şi sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an sau maximum în prima lună a anului viitor. Reconstruirea şi, de fapt, crearea, deschiderea unui punct de trecere de cale ferată nu departe ca amplasare de punctul de trecere Diakivtsi-Racovăţ şi încă cinci puncte de trecere a frontierei”, a declarat Denys Shmyhal.

Vamă închisă de 12 ani în judeţul Botoşani

La jumătatea lunii iulie, Guvernul a aprobat, un memorandum privind redeschiderea a trei puncte de trecere la frontiera cu Ucraina, printre care și cel de la Racovăț, judeţul Botoşani. Acesta a fost ultimul pas înainte de încheierea unui nou acord cu Ucraina, care să perfecteze redeschiderea oficială a celor trei puncte și anume Racovăţ – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Rusca (n.r. – ultimele două din județul Suceava).

Dacă vama de la Vicovu de Sus a fost inaugurată, cea din judeţul Botoşani a rămas în continuare închisă. Asta deşi în iulie, partea ucraineană a promis că va finaliza lucrările restante până cel târziu la data de 1 august.

Despre redeschiderea acestui punct s-a vorbit şi imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina, când toate vămile erau asaltate de refugiaţi. 

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost închis în 2010, întrucât nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care redeschiderea acestuia a tot fost amânată.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
22.9 ° C
25.9 °
22.8 °
64 %
2.1kmh
47 %
mar
22 °
mie
33 °
joi
24 °
vin
28 °
sâm
32 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...