spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTNou termen avansat pentru inaugurarea vămii de la Racovăţ. Premierul Ucrainei anunţă...

Nou termen avansat pentru inaugurarea vămii de la Racovăţ. Premierul Ucrainei anunţă că se lucrează

Premierul Nicolae Ciucă şi omologul să ucrainean, Denys Shmyhal, au participat, joi, la redeschiderea vămii de la Vicovu de Sus – Crasna, judeţul Suceava. Punctul de frontieră era închis de 14 ani.

Festivităţile s-au desfășurat în partea ucraineană, acolo unde premierul Ucrainei a fost escortat de mai mulți militari dotați cu mitraliere. Prin Vama de la Vicovu de Sus – Crasna vor circula atât mașini mici, cât și tiruri.

Denys Shmyhal a anunțat că în prezent se reconstruiește punctul de trecere a frontierei Racovăț – Diakivtsi, alte șase astfel de puncte urmând a fi deschise în viitor.

„Un punct de trecere a frontierei Diakivtsi-Racovăţ, aşteptăm şi sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an sau maximum în prima lună a anului viitor. Reconstruirea şi, de fapt, crearea, deschiderea unui punct de trecere de cale ferată nu departe ca amplasare de punctul de trecere Diakivtsi-Racovăţ şi încă cinci puncte de trecere a frontierei. O parte din ele au o infrastructură începătoare, unele din ele nu există deloc, le vom construi de la zero. Se va ocupa de dezvoltarea acestei reţele de puncte de trecere Grupul de lucru care a fost propus astăzi de prim-ministrul României. Acum avem şapte, inclusiv cu punctul de trecere unde ne aflăm aici, şi încă 7 le vom dezvolta la graniţă”, a declarat Denys Shmyhal.

Vamă închisă de 12 ani în judeţul Botoşani

La jumătatea lunii iulie, Guvernul a aprobat, un memorandum privind redeschiderea a trei puncte de trecere la frontiera cu Ucraina, printre care și cel de la Racovăț, judeţul Botoşani. Acesta a fost ultimul pas înainte de încheierea unui nou acord cu Ucraina, care să perfecteze redeschiderea oficială a celor trei puncte și anume Racovăţ – Diakivtsi, Vicovu de Sus – Krasnoilsk şi Ulma – Rusca (n.r. – ultimele două din județul Suceava).

Dacă vama de la Vicovu de Sus a fost inaugurată, cea din judeţul Botoşani a rămas în continuare închisă. Asta deşi în iulie, partea ucraineană a promis că va finaliza lucrările restante până cel târziu la data de 1 august.

Despre redeschiderea acestui punct s-a vorbit şi imediat după izbucnirea conflictului din Ucraina, când toate vămile erau asaltate de refugiaţi. 

Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț a fost închis în 2010, întrucât nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar, din păcate, nu și cea ucraineană, motiv pentru care redeschiderea acestuia a tot fost amânată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...