spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTFemeie trimisă la pușcărie după o crimă abominabilă. Și-a ucis bebelușul, apoi...

Femeie trimisă la pușcărie după o crimă abominabilă. Și-a ucis bebelușul, apoi l-a incendiat

O femeie din comuna Hudești, care și-a ucis copilul abia născut și l-a incendiat, a fost condamnată definitiv la 7 (şapte) ani şi 2 (două) luni închisoare cu executare pentru violență în familie sub forma omorului și profanare de cadavre. Sentința definitivă a fost pronunțată astăzi, după ce Curtea de Apel Suceava a respins ca nefondat apelul formulat de femeie. Mariana Chițac a fost obligată și la plata unor cheltuieli judiciare care totalizează aproape 10.000 de lei. Crima se înscrie într-un lanț de fapte comise de în județ de tinere care deveniseră mame.

Grozăvia a avut loc în primăvara lui 2019, când Mariana Chițac, în vârstă de 36 de ani, a născut la domiciliu, după care și-a ucis pruncul, a dat foc cadavrului, iar mai apoi a îngropat rămășițele umane în curtea locuinței. Cazul a ajuns în atenţia anchetatorilor datorită flerului medicului de familie, care a raportat poliţiştilor că ceva nu era în regulă în cazul femeii care ar fi trebuit să nască. Botoșăneanca fusese luată în evidență la cabinetul medical ca fiind însărcinată, iar în aprilie 2019 ea părea să fi născut. În schimb, nu a prezentat niciun fel de documente medicului de familie cum că a fost internată sau că nașterea a fost înregistrată. Atunci, medicul a întrebat ce s-a întâmplat Când femeia a început să se încurce în explicații, medicul a avut o serie de suspiciuni și a anunțat poliția. Anchetatorii au mers la locuința femeii, iar după o prima discuție cu ea şi mama ei, aceştia au stabilit că pruncul a fost ars, iar rămășițele carbonizate ale nou născutului și cenușa rezultată au fost aruncate în grădina din spatele casei, pe o porțiune de teren cultivată cu cartofi.

Anchetă extrem de dificilă

Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar o echipă de criminaliști a răscolit locuința din comuna Hudești, de unde au ridicat mai multe probe. Ancheta a fost una extrem de dificilă întrucât procurorii au trebuit să facă dovada că pruncul adus pe lume a fost viu, acest aspect fiind esențial în încadrarea juridică a faptei. Au fost efectuate o serie de expertize ADN, dar și antropologice. Într-un final, ancheta a scos la iveală întreaga derulare a evenimentelor și cum a procedat femeia.

Potrivit informațiilor aflate în dosar, în vara anului 2018, Mariana Chițac a avut o relație de scurtă durată cu un bărbat necunoscut, cu care a întreținut relații sexuale și a rămas însărcinată. De rușine nu a spus nimănui din cadrul familiei și a ascuns sarcina, dar a mers la medicul de familie, unde a efectuat investigații. sarcina evoluând corespunzător. În timp ce se afla la domiciliu, în noaptea de 4 spre 5 aprilie 2019, femeia a început să se simtă rău, iar în jurul orei 2 i s-a declanșat sarcina. Fără a spune nimănui, a ieșit în curte și s-a deplasat în spatele grajdului pentru animale, într-un șopronul confecționat din bârne din lemn şi coceni de floarea soarelui, în interiorul căruia erau depozitate mai multe bunuri, respectiv coceni de porumb, saci de rafie cu articole de îmbrăcăminte, o pernă, şi scânduri ce sunt depozitate pe sol. Aici a născut singură, fără niciun ajutor și fără ca cei din locuință să afle.

Când nou născutul a început să țipe și să se miște, femeia l-a sugrumat până nu a mai dat semne vitale, apoi a introdus cadavrul într-o sacoșă și într-un sac de rafie, ascunzându-l sub niște coceni în șopron, după care s-a spălat, a revenit în casă și s-a culcat. Când s-a trezit, pe tot parcursul zilei, ea a desfășurat diverse activități în gospodărie de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Seara, după ce părinții ei s-au culcat, Mariana Chițac a luat cadavrul și l-a introdus într-un cuptor (parte componentă a unei bucătării de vară) din curte, unde l-a incendiat, alimentând focul pe tot parcursul nopții, iar a doua zi a scos cenușa și a aruncat-o în grădină, fără a spune nimănui.

Timp de aproape o săptămână nu s-a știut nimic. Pe 12 aprilie femeia a fost contactată telefonic de medicul de familie care-i monitoriza sarcina și în urma discuțiilor avute, a precizat că a născut la domiciliu și a înmormântat copilul în cimitir. Atunci medicul a sesizat poliția. Doar că cercetările s-au derulat în două zile consecutive – pe 12 și respectiv 13 aprilie 2019, în urma perchezițiilor anchetatorii găsind mai multe urme de sânge, dar și câteva fragmente osoase care au fost trimise pentru a fi expertizate de medicii legiști. Expertiza antropologică a arătat că oasele găsite de anchetatori erau de natură umană, cel mai probabil nou-născut, și au fost expuse la temperaturi înalte între 500 și 700 grade C pentru o perioadă de minim 24 de ore. Nu s-a putut stabili vârsta și sexul.

Audiată de mai multe ori, femeia a recunoscut totul și a relatat că a intrat în panică în momentul în care copilul a început să plângă. De frică, l-a strangulat cu mâinile, până când nu a mai mișcat. Pe parcursul zilei s-a comportat obișnuit, după care, când a venit seara, a luat punga cu copilul și l-a pus în plită, afară la „hornoaică” şi l-a ars. „I-a dat foc folosind paie și fân. Intra în casă, după care revenea la diferite intervale de timp şi alimenta focul cu intenția de a arde total corpul neînsuflețit. A durat până a doua zi dimineață, iar după ce s-a terminat focul, a scos cenușa şi a aruncat-o în grădină, pe rândurile de cartofi, care sunt situate în partea din spate a casei, în grădină”, a precizat un anchetator. Totuși, procurorii au dispus ca femeia să fie expertizată medico-legal, atât pentru a se dovedi nașterea, cât și pentru a se stabili dacă a comis fapta cu discernământ. Totodată, Mariana Chițac a fost supusă și la un test cu detectorul de minciuni. Abia când au adunat toate aceste probe, procurorii au dispus trimiterea ei în judecată. Asta pentru că era vorba de o crimă în care nu exista cadavru și nici nu se putea stabili cauzele decesului victimei.

Procesul a mers destul de repede întrucât femeia a recunoscut totul în instanță pentru a beneficia și de reducerea limitelor de pedeapsă. Așa se explică de ce, cu toate că a comis o faptă deosebit de gravă, femeia s-a ales cu o pedeapsă destul de mică. Prima sentință, cea dispusă de Tribunalul Botoșani, a venit pe 22 decembrie 2022, cu câteva zile înainte de Crăciun, dar Mariana Chițac a făcut apel în speranța că va obține o condamnare mai mică. Astăzi, însă, magistrații de la Curtea de Apel Suceava i-au respins acțiunea ca nefondată și au menținut condamnarea dispusă de Tribunal – 7 ani și 2 luni închisoare cu executare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...