spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTȘacalii au dat năvală în județ

Șacalii au dat năvală în județ

Şacalii continuă să dea bătăi de cap locuitorilor judeţului. Câteva gospodării din Hilişeu au fost atacate de animalele sălbatice venite de la sute de kilometri.

Un animal sălbatic a cărui apariţie a fost foarte rară pe la noi și chiar pe teritoriul țării în anii trecuți, şacalul, a fost observat în mai multe localităţi din nord-estul și chiar nordul judeţului. Ultima apariţie de acest fel a fost resimţită de câţiva gospodari din zona comunei Hilişeu.

O haită destul de numeroasă. Poate chiar 30 de exemplare. Au trecut dealurile între Pomârla şi Horlăceni, cel mai probabil. Au luat un miel, dar am găsit ucişi în pădure şi pui de mistreţ, căpriori”, a spus un localnic din comuna Hilişeu Horia.

Dacă înainte găseam șacalul doar în Lunca Prutului, pe un fond sau două de vânătoare, din 2019 a început să fie prezent în tot județul.

La începutul acestui an sălbăticiunea a fost văzută în zona Vorniceni-Știubieni, iar anul trecut pe fondurile de vânătoare din zona Trușești și Darabani.

„Șacalul este un animal oportunist, care nu prea trăia până nu de mult la noi în județ. Dacă acum 10 ani puteam spune că e o raritate, acum însă acest animal există și chiar avem cotă de vânătoare. E clar că a migrat din sud, urcând pe lângă Prut și a rămas la noi din cauza faptului că nu avem lupi, pentru că lupul este dușmanul lui natural”, a declarat Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice Botoșani.

Ca și vulpea și câinii sălbăticiți, șacalii sunt o mare problemă pentru vânători și în special pentru administratorii de fonduri de vânătoare, deoarece se hrănesc cu puietul de vânat, în special, de căprior și iepuri, dar și de mistreț mic.

Ce sunt șacalii

Şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit. Este originar din nordul Africii, sudul Asiei sau al Europei. În România, au pătruns acum jumătate de secol, mai întâi în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar ulterior au migrat aproape în toate zonele de câmpie și deal, unde își găsește ușor hrana. Numărul șacalilor crește continuu de la un an la altul, singurul dușman natural fiindu-i lupul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.3 ° C
17.6 °
15 °
59 %
2.7kmh
66 %
Dum
14 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...