spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTAcuzații de corupție recunoscute în dosarul polițiștilor de la Rutieră. Probele DNA...

Acuzații de corupție recunoscute în dosarul polițiștilor de la Rutieră. Probele DNA au fost zdrobitoare

Surpriză în dosarul de corupție deschis împotriva polițiștilor rutieri acuzați de luare de mită și abuz în serviciu. Citați în fața instanței de judecată, șase dintre inculpați au recunoscut în totalitate săvârşirea infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată, au fost de acord cu probele administrate în cursul urmăririi penale şi nu au solicitat administrarea altor probe, în afara celor cu înscrisuri.

De asemenea, au fost de acord cu prestarea unei munci în folosul comunităţii, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi. Altfel spus, ei au solicitat judecarea în formulă simplificată sperând la pedepse mai blânde, în astfel de cazuri limitele de pedeapsă fiind reduse cu o treime.

Din acest motiv, magistrații Tribunalului Suceava, instanță care judecă dosarul penal, au luat în calcul disjungerea cauzei cu privire la aceștia și continuarea procesului cu ceilalți inculpați pe cale normală. Decizia cu privire la acest aspect ar urma să fi luată în luna septembrie, atunci când a fost programat să aibă loc următorul termen de judecată. Până atunci, cei care au recunoscut faptele au dreptul să depună și o serie de înscrisuri în circumstanțiere.

Probe zdrobitoare prezentate de procurori

Decizia luată de cei șase care au recunoscut faptele ar putea să le aducă condamnări cu suspendarea executării pedepsei, amânarea aplicării pedepselor ori chiar amenzi penale, în funcție de gravitatea faptelor comise. Într-o altă ordine de idei, mișcarea celor șase mai demonstrează un alt aspect – probele adunate de procurorii anticorupție au fost zdrobitoare, iar cei în cauză au apreciat că scapă mai ușor dacă recunosc faptele, mai ales că în aceste condiții procesul va fi mult mai scurt și vor scăpa de drumuri pe la instanță.

În schimb, cei care au preferat să meargă pe judecarea cauzei în baza procedurii de drept comun au trei variante la dispoziție – fie își demonstrează nevinovăția și sunt achitați, fie sunt condamnați, fie speră la o încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, mai ales dacă procesul se va lungi cu anii. În aceste condiții este greu de anticipat care va fi deznodământul. Cert este că până la pronunțarea unei sentințe definitive cei trimiși în judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Serviciului Rutier Botoșani. Până atunci, opt dintre polițiștii care erau vizați de investigațiile DNA și care au aflat de cercetări s-au pensionat.

Opt poliţişti arestaţi preventiv după descinderi

În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar. Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când DNA a dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpați, majoritatea polițiști în cadrul IPJ Botoșani – Serviciul Rutier în legătură cu infracțiuni de luare de mită pentru a nu sancționa conducători surprinși în trafic cu abateri de la regimul rutier.

„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier (inclusiv ofițerul de poliție), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat procurorii DNA.

Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor botoșăneni, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se desfășoară acum procesul.

Investigaţii începute în 2020

Documentele aflate la dosar arată însă că investigațiile ar fi început în 2020, când s-au realizat și primele interceptări, iar supravegherea a durat până în noiembrie 2020, cu sprijinul celor de la Direcția Generală Anticorupție. Astfel, cu acordul instanței de judecată, anchetatorii au plasat aparatura de înregistrare audio-video chiar în mașinile de poliție, în vestitul Logan gri neinscripționat BT 05 VYG și într-un un VW Polo. Așa au aflat procurorii cum acționau polițiștii.

Între timp, comisarul șef Eduard Iacob, unul dintre cei vizați de procurori, care ar fi „aranjat” un dosar penal pentru a-l scăpa pe un botoșănean de răspundere penală, a plecat într-o misiune internațională în Palestina, misiune pe care nu a mai dus-o la bun sfârșit întrucât a fost chemat în țară și pus sub acuzații.

În colimatorul procurorilor anticorupție au intrat și Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu, Sorin Guraliuc, Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. În sarcina lor au fost reținute mai multe infracțiuni de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. În schimb, cinci civili au fost acuzați de dare de mită, instigare la dare de mită sau instigare la abuz în serviciu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.8 °
22.7 °
33 %
3.1kmh
92 %
joi
23 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...