spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTDrone în agricultura din județ. Tratamente făcute din cer (video)

Drone în agricultura din județ. Tratamente făcute din cer (video)

Agricultura de la Botoșani a ajuns să se facă și cu dronele. Informația a fost făcută publică de directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Botoșani, Cristian Delibaș, în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural.

Invitat să prezinte situația recoltării principalelor culturi înființate în toamna anului 2022, Cristian Delibaș a venit și cu o serie de imagini din teren, inclusiv un film, prin care a încercat să arate că unii producători agricoli din județ folosesc și utilaje și tehnologii de ultimă generație. Prin filmul cu pricina se demonstra faptul că un fermier folosea o dronă pentru a efectua tratamente la culturile agricole.

„Dețin licență de utilizare”

Doar că reacția a venit din partea șefului Comisariatului de Mediu Botoșani din cadrul Gărzii Mediu, Cristina Kashyap, care a atras atenția că pentru aplicarea unor astfel de tratamente cu aparate de zbor ar fi nevoie de un aviz special de protecție a mediului. Asta pentru că, în perioadele cu vânt, substanțele folosite ar putea ajunge și în alte zone decât cele acoperite de culturile agricole.

„Toți utilizatorii de asemenea echipamente sunt înregistrați la Autoritatea Aeronautică, dețin licență de utilizare, dețin autorizație pentru utilizarea lor. Legat de ce administrează, ei sunt înregistrați la Unitatea Fitosanitară, unitate care autorizează folosirea echipamentelor, așa cum sunt folosite și celelalte echipamente de administrat fertilizanți și îngrășăminte în stil clasic”, a explicat Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani.

„Este o noutate pentru agricultura în domeniu”

La rândul său, Daniela Mihalache, șef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizații din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani a precizat că până în prezent nu au fost cerute clarificări sau să fi fost emise avize în acest sens. „Este o noutate pentru agricultura în domeniu și cu siguranță se vor plia pe solicitările autorităților avizatoare. Încă o autorizație în plus, la câte au producătorii agricoli, nu cred că ar fi o problemă”, a adăugat Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani.

Potrivit acestuia, până la finele celei de a doua decade din luna iulie, în județ fuseseră recoltate circa 60 la sută din culturile însămânțate anul trecut. Cel mai bine se stătea la culturile de orz, orzoaică și rapiță, unde se recoltase circa 75 la sută din producții, în timp ce la grâu, secară și triticale procentul era de numai 50 %. Astfel, din cele 55.462 hectare însămânțate în toamna anului trecut, fuseseră recoltate culturile pe o suprafață de 32.782 hectare.

„Deocamdată, din monitorizările efectuate în teren de specialiștii DAJ Botoșani, dar și din discuțiile purtate cu producătorii agricoli, se estimează producții în jurul mediilor anuale la majoritatea culturilor recoltate până în prezent, acolo unde s-au respectat tehnologiile de cultură”, a mai spus Cristian Delibaș.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.6 ° C
19.6 °
15.6 °
46 %
3kmh
9 %
Dum
15 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...