spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTIndivid periculos condamnat la Botoșani, după un atac cu sabia asupra unui...

Individ periculos condamnat la Botoșani, după un atac cu sabia asupra unui polițist

Un individ care a lovit cu sabia în cap un polițist de la ”mascați”, în timpul unei descinderi la Rădăuți (județul Suceava), a fost condamnat de Tribunalul Botoșani la o pedeapsă rezultantă de 17 ani de închisoare. Pronunțată în primă instanță, hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Procesul s-a judecat la Botoșani după ce Curtea de Apel Suceava a dispus strămutarea cauzei.

Faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut în urmă cu circa șase ani. În fapt, bărbatul intrase în colimatorul procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), fiind bănuit că făcea parte dintr-o grupare de traficanți de droguri care acționa în zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți.

Cooptați în această acțiune de proporții, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), „mascații” poliției, au ajuns și la locuința lui Alexandru Huțuleac, despre care existau informații că ar fi vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Aici avea să se petreacă și cel mai violent episod. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la SAS au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care avea în mână o sabie de „samurai” l-a lovit în zona capului pe unul dintre polițiști. Rănit grav, Dan Ciprian Sfichi a ajuns la spital și a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale.

Proces reluat după pensionarea judecătorului

Băgat după gratii în urma acestui episod, Alexandru Huțuleac a stat în arestul poliției până la finalul lunii martie 2018, când bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT. Doar că trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri. Din acel moment, Huțuleac a fost transferat în Penitenciarul Botoșani, fiind în custodia Ministerului Justiției. Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, dar magistrații Curții de Apel Suceava au decis ca dosarul să fie transferat la altă instanță egală în grad, în acest sens fiind desemnat Tribunalul Botoșani.

La Botoșani procesul a continuat normal – au fost administrate probe, au fost audiați martori și inculpați. Asta până ce judecătorul care constituia completul s-a pensionat. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat, iar acest lucru a echivalat cu reluarea procesului de la zero.

După mai bine de jumătate de an de amânări, Tribunalul Botoșani a pronunțat sentința. Din cauza trecerii timpului, judecătorul a constatat încetarea procesului penal pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv loviri sau alte violențe, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei.

În schimb, Huțuleac a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de ultraj în forma tentativei de omor și trafic de persoane, fapte pentru care s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 17 ani de detenție. Instanța l-a obligat și la plata cheltuielilor de spitalizare, care totalizează 57.720 de lei, dar și la plata unor daune față de polițistul Dan Ciprian Sfichi, respectiv 9.000 de lei cu titlu de daune materiale și 50.000 de euro cu titlu de daune morale.

Fapte prescrise pentru un alt inculpat

În ceea ce îl privește pe Răzvan Percec, instanța a dispus încetarea procesului penal pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv loviri sau alte violențe, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei, dar l-a condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de persoane.

Cum acesta mai avea o serie de condamnări la activ, acestea au fost reactivate, iar la final el s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 3 ani și 2 luni. În cazul altor doi inculpați, Andrei Iulian Lungoci și Beniamin Valentin Beghean, procesul penal s-a încheiat pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv loviri sau alte violențe ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii faptei. Pentru aceleași două fapte s-a încheiat procesul penal și față de Cătălin Valerian Bălici, zis ”Ralph”. El a primit însă 3 de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru infracțiunea de trafic de persoane.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...