joi, mai 23, 2024
AcasăLocal BTDoliu în cultura botoşăneană

Doliu în cultura botoşăneană

Cultura botoşăneană este în doliu după ce publicistul George Cușnarencu, redactorul șef al publicației „Magazin”, a trecut la cele veşnice. Născut în luna ianuarie 1951, acesta avea 72 de ani. George Cușnarencu a fost autorul mai multor volume de proză și de povestiri scurte.

Anunțul cu privire la decesul acestuia a fost făcut de un alt scriitor român, Nicolae Iliescu. Iliescu i-a fost bun prieten și a postat ieri după amiază un scurt mesaj pe pagina sa de facebook, ,,A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cusnarencu, al cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”.

George Cușnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani. El a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student a frecventat cenaclul „Junimea” care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu.

Cușnarencu a debutat, cu un volum de proză scurtă, „Tratat de apărare permanentă”, în anul 1983. De-a lungul vremii a publicat mai multe romane, respectiv: „Tangoul memoriei”(1988), „Dodecaedru” (1991), „Ultimul Isus, magnificul” (1995), „Călătoria Luceafărului” (1997), „Requiem” (1998), „Trandafirul Tăcerii Depline” (1999), „Saptamana Patimilor” (2001), „Piata Aristotel” (2001), „Colonia Penitenciară Oranj” (2001), potrivit Evz.ro.

Proza scurtă publicată de Cușnarencu

În acest context, George Cușnarencu a fost publicat și în antologia de proză scurtă „Desant 83” care a fost îngrijită de Ovid S. Crohmălniceanu. De asemenea, a mai publicat proză scurtă în mai multe volume de antologie, alături de alți scriitori din generația sa. Astfel, lucrările lui George Cușnarencu au apărut în volumele: „Proză umoristică românească”, editat în anul 1985, „Iubiri subversive (Cele mai bune povestiri din 1997)”, apărut în anul 1997 sau „Generația 80 în proza scurtă”, apărută la Editura Paralela 45, în anul 1998.

George Cușnarencu a fost prezent cu povestiri traduse în două antologii publicate la Moscova, în anii 1985 și 1987, dar și în culegerea de proză scrisă de autori din țările central și est-europene, Description of a Struggle, apărută la editura Picador, în 1994, la Londra, New York.

Ca scriitor, George Cușnarencu a primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, în anul 1993. Pe lângă acestea, el a mai primit, pentru proza sa, și alte premii literare ale unor reviste și asociații de scriitori.

Dumnezeu să-l odihnească!

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.7 ° C
16.6 °
14.4 °
79 %
1.9kmh
19 %
joi
25 °
vin
26 °
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ori cei care primesc de pomană o duc mai bine de aruncă totul la gunoi, ori cei care dau de pomană o duc mai...

EDITORIAL

Ori de câte ori vreun politician mai dezghețat sau mai vorbăreț este întrebat de ce el și ai lui nu repară nimic din noianul...

EPIGRAMA ZILEI

Când făcut-a rezervare A greșit, se pare, tasta Și s-a-nțeles din scrisoare C-o să vină cu … nefasta! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...