spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTCasa Nicolae, verificată de autorităţi. Reprezentanţii Poliţiei au fost impresionaţi

Casa Nicolae, verificată de autorităţi. Reprezentanţii Poliţiei au fost impresionaţi

Săptămâna trecută reprezentanţii instituţiilor de control din Botoşani au mers în control la Casa „Nicolae”, acolo unde Asociaţia HAPPY le oferă adăpost celor care au rămas ai nimănui.

Astfel, o echipă formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Agenției Judeţene pentru Plăţi și Inspecție Socială au mers la Casa Nicolae unde au discutat Cristian Cezar Tudose Ivan, cel care se ocupă de adăpostul oamenilor fără adăpost.

„Chiar voiam să le arat cu bucurie și cu o oarecare doză de ”mândrie” ce am făcut în ultima perioadă, să le arat condițiile de care au parte beneficiarii în noua lor casa, cum am reușit le punem in fiecare camera covoare, aer condiționat, o terasa pe care ne-o dorim cu toții in serile răcoroase de vara, copăceii noştri care au prins viață, florile pe care le udam dimineața si multe altele, să le povestesc din bucuriile dar și din “necazurile” vieții de zi cu zi”, a spus Cristian Cezar Tudose Ivan.

Inspectorul ISU s-a retras de la control

Acesta susţine că s-a bucurat de control, mai ales că astfel a avut ocazia să le spună inspectorilor problemele cu care se confruntă.  După ce le-a explicat modul în care funcţionează Casa Nicolae, inspectorul din cadru ISU s-a restras.

„Aflând că aici locuiesc în mod legal, cu reşedinţa sau adresa de domiciliu, inspectorul de la ISU, nu prea încântat de timpul in care a aşteptat, refuză sa între în curte, deoarece susține ca proprietățile persoanelor fizice, sau aflate în chirie de o persoana fizica nu pot fi supuse controlului instituției pe care o reprezintă, și hotărăște sa plece motivând deasemenea ca are destulă treabă în oraș”, a mai transmis reprezentantul Asociaţiei HAPPY.

Zeci de persoane sunt cazate la Casa Nicolae

În prezent la Casa Nicolae locuiesc 43-45 de persoane, iar casa are 600 m². Hrana este asigurată de cei din cadrul asociaţiei, dar şi de beneficiarii care sunt în putere. Medicamentele vin de la spital şi medicul de familie, iar banii provin de la Asociaţie şi cei care donează.

„Cred că am depășit un pic măsura și prin timpul prea lung și uneori prin tonul pe care l-am folosit, prea entuziasmat fiind de oportunitatea ce mi s-a oferit sa pot discuta cu toţi cei care se ocupa pe plan local, prin instituţiile pe care le reprezintă, de bunăstarea cetățenilor si protejarea persoanelor vulnerabile aflate in dificultate, chiar voiam sa-i chem pe toți cei care locuiesc aici și purtăm o discuție, dar am înțeles ca scopul controlului nu presupune neapărat de a-și forma o imagine despre problemele acestora ci doar organizarea juridică a locației”, a mai spus Cristian Cezar Tudose Ivan.

Casa Nicolae verificată de inspectori

Inspectorii au verificat magaziile, bucătăriile, frigiderele, camerele de locuit, s-au uitat la saltele, la tot ce s-a putut, pentru a se asigura că totul este în ordine.

„Turul casei a durat destul de mult timp, a fost oarecum pentru ei din viziunea mea o vizita la muzeu, si-au notat fiecare detaliu, câte paturi sunt, camere, băi , uşi, scări, etaje..au verificat și podul casei, trecând pe lângă cei care locuiesc ca și cum ar fi fost invizibili. Realizând încă odată ca nu ei fac obiectul controlului, am încetat a le mai povești despre viața lor și i-am lăsat să își facă formalitățile și să poată pleca. Totul perfect și în regula, curat ca de obicei, mâncarea pregătită de prânz și o atmosferă liniștită și calma aşa cum va povesteam în trecut, mai nimic de obiectat, decât dacă lucrările de întreținere, amenajare și de zugrăvit nu pun în pericol viaţa acestora”, a mai transmis reprezentantul asociaţiei, care a adăugat că cei de la poliţie au rămas impresionaţi de ce se petrece în aceasta casă.

Control şi la sediul asociaţiei

După ce au plecat de la Casa Nicolae inspectorii au mers şi la sediul Asociaţiei HAPPY, din municipiul Botoşani.

„Domnul Cristi, sa nu fiți dezamăgit de ei (inspectori) ceea ce faceți dvs. aici e de zece ori mai bine și mai frumos decât în centre si azile, nu as vrea sa ajung vreodată acolo”, a spus după control Albert, un bătrânul ajuns la Casa Nicolae în iarna cu sanse minime de supraviețuire.

„Noi de asta avem nevoie, de dumneavoastră si un loc pe care sa il purtăm in suflet, Acasă; dar pentru acest lucru trebuie și se cuvine să-i mulțumesc întâi lui Dumnezeu care ne poartă de grijă, sa mulțumim tuturor celor care donează pentru ei, știind că fără aceste lucruri nu ar fi nimic posibil”, a mai spus acesta.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...