Săptămâna trecută, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani anunța că mai multe evenimente culturale cu tradiție în Botoșani au fost anulate din cauza Ordonanței Austerității. Ulterior, Consiliul Județean a transmis că nu anulează parada portului și obiceiurilor populare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
După ce Iustina Irimia, managerul Centrului Creației, a anunțat că evenimentele planificate pentru sfârșitul acestui an se vor anula, la doar câteva ore distanță, reprezentanții Consiliului Județean au transmis că sunt în căutare de soluții alternative de finanțare pentru organizarea celei de a XLVIII-a ediției a Paradei de Datini și Obiceiuri de Iarnă ,,Din străbuni, din oameni buni…”.
,,Toate festivalurile sunt anulate prin acea Ordonanță, tot ce înseamnă festival și alte manifestări. Pentru că Festivalul de datini și obiceiuri a ajuns acum la ediția 48, este un festival de tradiție, celelalte erau acțiuni ale Centrului Creației care nu au background și nu au o tradiție atât de mare, sunt la a 2-a sau a 3-a ediție și sunt de o anvergură mult mai mică mult mai mică decât ăsta”, a spus Marius Ilincaru, consilierul președintelui Consiliului Județean.
„Căutăm soluții pentru Datini și obiceiuri, indiferent care sunt alea”
Iustina Irimia a declarat pentru „Monitorul” că s-a consultat cu cei din conducerea CJ și nu ar exista nici o soluție pentru salvarea evenimentelor. CJ a anunțat, la câteva ore distanță, că parada de datini nu se anulează. Marius Ilincaru a spus că a fost doar o neînțelegere, cei de la Centrul Creației nu ar fi înțeles soluția.
,,Am participat și eu la întâlnirea la care au fost Iustina și doamna Contabilă de la Centrul Creației, toată discuția s-a purtat în genul, căutăm soluții pentru Datini și obiceiuri, indiferent care sunt alea. Era problema mare că nu se pot face acțiunile alea decât cu sponsorizări, altfel e pe responsabilitatea contabilului și a coordonatorului de credit respectiv și probabil de aici ei s-au speriat”, a transmis Marius Ilincaru.
Consilierul a mai spus că ,,nu există nici o cale să se țină din bani publici, asta n-au înțeles ei, nu poți aloca bani din buget, se vor face doar cu bani din sponsorizări. Probabil a fost o mică confuzie la ei, nu au înțeles povestea asta, că se pot face din sponsorizări”.
Întrebat dacă Consiliul Județean consideră nedrepte măsurile impuse de guvern din moment ce alege să nu anuleze festivalul, Marius Ilincaru s-a abținut de la comentarii, dar a spus că măsurile trebuie respectate și CJ nu se abate de la asta, doar a căutat soluții alternative.
,,Chiar nu pot să comentez chestiile astea de măsuri drepte sau nedrepte. Cert e că sunt măsuri și trebuie respectate. Dacă nu se face din bani publici, dacă nu se cheltuie bani publici, banii ăștia nefiind cheltuială la buget, deci nu implică venitul bugetului de stat. Banii ăștia vin de la un privat și se duc la organizare, deci nu implică deloc statul, statul pune doar forța de muncă, omul”, a conchis Ilincaru.